van der Horst

Kangerlussuaq: Andretti United Extreme E wint hun eerste X-Prix

Timmy Hansen en Cate Munnings - Andretti United Extreme E
Timmy Hansen en Cate Munnings - Andretti United Extreme E
Na de kwalificaties van het Extreme E in Groenland gisteren besloten de parcoursbouwers om een paar wijzigingen door te voeren aan het parcours om meer spanning in te brengen. Het was een goede zet want in de vier races die vandaag gehouden werden was er spanning alom. Uiteindelijk trokken Timmy Hanssen en Catie Munnings voor Andretti United Extreme E aan het langste eind, voor Kevin Hanssen en Mikaela Åhlin-Kottulinsky die uitkomen voor JBXE. Derde eindigde Carlos Sainz en Laia Sanz voor Acciona | Sainz XE Team, wat tevens hun eerste podium was.
De kapotte wagen van Stéphane Sarrazin
De kapotte wagen van Stéphane Sarrazin
Zowel tijdens de halve finales als de crazy race werd er op het scherpst van de snee gestreden om alsnog de finale te bereiken. Stéphane Sarrazin (Veloce Racing) was daar het beste voorbeeld van. Tijdens zijn halve finale besloot de Fransman om een alternatieve route te nemen door de zogenaamde stenentuin. Hoewel hij de leiding nam in de laatste meters, waren wel zijn achterbanden lek en was zijn ophanging vooraan gebroken, waardoor Team X44 en Acciona | Sainz XE Team alsnog doorging. De tweede halve finale ging naar Andretti United Extreme E en Rosberg X Racing - ondanks een penalty -, terwijl JBXE zich door de crazy race wurmde ondanks dat zij 30 seconden langer in de pitzone moesten wachten.

In de finale was het Sébastien Loeb (Team X44) die een verschroeiende start nam en als eerste aan de pitszone mocht stoppen, maar tijdens de overdracht aan Cristina Guttièrez moest de negenvoudige wereldkampioen rally een lekke band achteraan wisselen, waardoor zij helemaal naar achteren vielen. Vooraan vochten Timmy Hanssen en Johan Kristoffersson (Rosberg X Racing) het uit voor de overwinning, totdat deze laatste slecht landde na een jump en zijn wagen stilviel. Kristoffersson kon terug starten, maar eindigde pas als vijfde. Vooraan kon Hanssen zonder problemen naar de overwinning rijden, terwijl Åhlin-Kottulinsky goed kon volgen als tweede. In de strijd om de derde plaats was Sainz net iets beter dan Guttièrez, al kreeg zij nog straftijd na het expres missen van een wegmarkering.

Foto's: Extreme ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zondag 29 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kangerlussuaq.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons