Karting: Tom Braeken ziet snelheid in CIK FIA Academy Trophy niet beloond

Tom Braeken
Tom Braeken
Op een bloedhete Adria Raceway stond dit weekend de eerste ronde van het Europees kampioenschap KZ en KZ2 gepland. Niet alleen de schakelkarts kwamen dit weekend in actie, ook de CIK FIA Academy Trophy begon in Adria eindelijk aan het seizoen 2020. In de Academy treedt één Belg aan; Tom Braeken. De Belg maakte een prima debuut en streed het hele weekend mee aan de kop van het veld. Helaas maakte een crash in de openingsronde een vroegtijdig einde aan zijn wedstrijd op zondag.
In de KZ ontspon zich vanaf de eerste dag een drie strijd tussen Alessandro Irlando, Simo Puhakka en Nederlander Marijn Kremers. Ook na de heats bleef dit de top drie van het KZ klassement. In de finale trok Alessandro Irlando aan het langste eind, zij het met een zeer beperkte voorsprong op Simo Puhakka. Ricardo Longhi noteerde dan wel de snelste wedstrijdronde, hij moest tevreden zijn met P3. Marijn Kremers parkeerde op P4 en daarmee werd de regerende wereldkampioen de best geklasseerde rijder uit de lage landen.

Gilles Stadsbader was de enige Belg die in actie kwam in de KZ2. Hij maakte enkele maanden terug de overstap van OK automaten naar de KZ schakelklasse. Hij debuteerde op zijn Tony Kart met een 34e tijd in de kwalificaties maar viel na de heats terug naar P53. Hij kon zich daarmee niet plaatsen voor de finale, waaraan enkel de 36 beste piloten mochten deelnemen. De Zweed Viktor Gustavson was daarin een klasse apart. Hij won gisteren en vandaag al zijn kwalificatieheats en mocht de finale vanaf de pole starten. Ook hier trok de birelART by Charles Leclerc aan het langste eind. Met ruim zes seconden voorsprong haalde hij het voor Simone Cunati en Giuseppe Palomba.

Tom Braeken
Tom Braeken
Na een sterk debuut in het Duits kampioenschap, afgelopen weekend in Kerpen, trok Braeken met vertrouwen naar het warme Adria. Terecht, zo bleek, want vanaf dag één kwam onze landgenoot goed mee met de snelsten van het veld. Het 32 koppige deelnemersveld begon vrijdag aan de kwalificaties waarin Keanu Al Azahri de pole pakte voor Jonathan Weywadt en Alex Powell. Braeken reed naar een sterke achtste tijd algemeen en kon na de heats opschuiven naar een zesde plaats. Vanaf die plaats moest hij dus van start in de finale. Startend aan de buitenkant kwam de Belg aardig door de eerste twee bochten maar in bocht drie werd Al Azahri rondgeduwd en kon Braken geen kant meer op. Hij en een handvol andere rijders dienden de race al te staken nog voor deze goed en wel begonnen was. Connor Zilisch won de finale na een sterke wedstrijd te hebben afgewerkt.

De volgende ronde van het Europees kampioenschap KZ en de Academy Trophy vindt plaats in Genk, op vijf en zes september!

Foto's: Sportinphoto

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 16 augustus 2020.