Karting: Dedecker en Eyckmans goed op dreef in Sarno

Douwe Dedecker
In Sarno vond afgelopen weekend de eerste manche van de WSK Euro Series plaats en dat, een week na de slotwedstrijd van de WSK Super Master Series. Het is na de WSK Super Master Series en de WSK Champions Cup al het derde kampioenschap dat de WSK organiseert, het eerste waarbij er ook wedstrijden buiten Italië plaatsvinden. Ook in dit kampioenschap mogen we weer enkele landgenoten verwelkomen. Vier daarvan kwamen in actie in de 60 Mini klasse en ook in de KZ2 schakelklasse kwam er met Rick Dreezen een Belg in actie.
  • Prospeed Competition
Lenn Nijs
Lenn Nijs
Douwe Dedecker heeft de snelheid er duidelijk terug inzitten. De Limburger stapte enkele weken geleden over naar het Kart Republic chassis maar dat liep nog niet van een leien dakje. Tot in Sarno want Dedecker opende het weekend met een sterke vijfde plaats in de kwalificaties. De andere Belgen lieten het wat liggen met een 31e tijd voor Ean Eyckmans die een foutje maakte, een 59e plaats voor Tom Braeken en een 68e plaats voor Lenn Nijs. Na de korte kwalificatie races werd een nieuw tussenklassement opgemaakt waarbij de Belgen opklommen in de rangschikking. Dedecker bevestigde en klom naar een tweede plaats terwijl ook Ean Eyckmans zeer sterk de top tien binnenkwam op P7. Braeken schoof op naar P39 en ook Nijs won een tien tal plaatsen richting de top 50.

Tijd voor de prefinales en finale op zondag waarin Eyckmans, Braeken en Nijs in prefinale A terecht kwamen. Eyckmans wist knap op P3 te finishen, na de leiding in handen te hebben gehad en plaatste zich zo voor de finale. Tom Braeken en Lenn Nijs vochten voor wat ze waard waren maar wisten zich niet te plaatsen voor de finale.Opnieuw kende Braeken motorproblemen die hem er van weerhielden om op te schuiven in het veld. Prefinale B werd gedomineerd door Dedecker die vanaf de pole mocht starten. Hij ging heel de wedstrijd aan kop, moest enkel in de laatste ronde het één en ander redden, maar won prefinale B, goed voor de pole in de finale!

Ean Eyckmans
Dedecker maakte een goede start in de finale en behield de leiding in de openingsronden tot hij van de baan ging na een contact dat hem op het vuil dwong. Een jammerlijk einde voor de tien jarige Dedecker maar wij onthouden het positieve! Het feit dat hij eindelijk weer vooraan het veld kon meedraaien zal hem ongetwijfeld deugd doen. Na de uitvalbeurt van Dedecker kwam de Italiaan Andrea Filaferro aan de leiding maar ook hij kon op zijn beurt niet lang van de koppositie genieten. William MacIntyre was op oorlogspad en ging agressief aan de Italiaan voorbij die daardoor terugviel naar P5. De druk kwam vanaf dan van de Jamaicaan Alex Powell die er niet in slaagde om MacIntyre de zege af te snoepen. Achter MacIntyre en Powell werd Filaferro na een mooie move in de laatste ronde nog derde. Na het uitvallen van Dedecker redde Eyckmans de Belgische eer met een top tien plaats. Hij eindigde zijn finale na een goed bevochten race als zevende.

Rick Dreezen
In de KZ2 hadden we met Rick Dreezen één Belg aan de start. Dat het geen eenvoudig weekend zou worden wisten we al. De laatste manche van de WSK Super Master Series vorige week, ook in Sarno, was geen groots succes. Gelukkig is het voor de KR fabrieksrijder niet de hoofddoelstelling om in de WSK Series kampioen te worden want die focus ligt op het Europees en Wereldkampioenschap. De WSK Series vormen veredelde testsessies waarbij het testen van nieuwe onderdelen en afstellingen voorrang krijgen. Dreezen besloot de finale uiteindelijk als 17e nadat Tony Kart rijder Simo Puhakka de finale won. Hij hield de Sodi Kart armada met Bas Lammers en Anthony Abasse af.

De volgende ronde van de WSK Euro Series vindt plaats in het laatste weekend van april en dat in het Franse Angreville.

Foto's: FM Images

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 1 april 2019.