Dedecker en Eyckmans meten zich met de top tijdens EK in Sarno

Douwe Dedecker
Het Europese kampioenschap karting voor de OK- en OKJ-klasse hernam dit weekend opnieuw in het Italiaanse Sarno. Aan de voet van de Vesuvius werd het tweede van drie wedstrijdweekends afgewerkt. Onder de deelnemers vonden we twee Belgen terug. Ean Eyckmans en Douwe Dedecker kenden een sterk weekend waarin ze toonden klaar te zijn om binnenkort mee te doen voor de ereplaatsen!
66 deelnemers tekenden present in de OKJ-klasse. Onder hen dus twee snelle Belgen en geen drie, zoals in de voorbije wedstrijd Zuerra. Lorens Lecertua liet deze manche namelijk aan zich voorbij gaan om een wedstrijd van het Franse kampioenschap af te werken. Dedecker en Ecykmans toonden zich vanaf het begin al zeer competitief. Dedecker reed naar P11, Eyckmans liet een 22e tijd optekenen in de kwalificaties. In de heats wist de Kempenaar dankzij een tiende, zesde en twee vierde plaatsen op te klimmen naar P8. Dedecker leek, net als zijn landgenoot, op weg naar een startplaats voor de finale in de top tien, maar moest in een kwalificatieheat de strijd staken na een inhaalpoging op de leider. Ondanks die DNF, pakte Dedecker een veertiende startplaats voor de finale. Daarin verloor Eyckmans meteen enkele plaatsen nadat hij in de sandwich werd genomen door twee concurrenten. Hij viel daardoor ver terug en werd als 21e geklasseerd. Dedecker maakte de omgekeerde beweging en kon, startend vanaf P14, enkele plaatsen goedmaken . De Limburger besloot zijn finale op P11. Vooraan domineerde Ugo Ugochukwu de finale. Hij kwalificeerde zich als tweede, na de Brit Maxwell Dodds, maar nam de kop na de heats in handen. De Amerikaan startte de finale vanaf de pole en reed vanaf dan de concurrentie op een hoopje. Feddie Slater en Arvid Lindblad werden tweede en derde. Tuukka Taponen werd vierde, maar verliest de leiding in de tussenstand aan Ugochukwu.

Geen Belgen aan de start in de OK-klasse. Daar was het Taylor Barnard die de overwinning mee naar Groot-Brittanië neemt. Barnard domindeerde dit weekend met de pole in de kwalificaties en na de heats. In de finale reed hij van start tot finish aan de leiding en wist een opzettende Kimi Antonelli achter zich te houden. Joe Turney eindigde als derde. Barnard neemt na dit weekend de leiding in de tussenstand over van Antonelli.

De derde en laatste manche van het EK vind plaats in het Duitse Wackersdorf en dat van 11 tot 13 september.

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 23 augustus 2020.