Douwe Dedecker pakte vice-wereldtitel in Brazilië

Rotax Grand Finals
De Rotax Grand Finals, het wereldkampioenschap karting voor de Rotax klassen, kende zaterdag zijn apotheose. Op het 1280m lange tracé van het Circuito Internaticional Paladino vonden de finales plaats, na een week vol actie. Team Belgium was met tien rijders present in Brazilië, en niet zonder succes. Naast enkele top tien plaatsen, wist de jonge Douwe Dedecker zich tot vice-wereldkampioen te kronen in de MicroMax klasse! Tijd voor een terugblik...
Tom Braeken
Tom Braeken
In de MicroMax klasse wisten twee Belgen zich te kwalificeren voor de GrandFinals. Tom Braeken en Douwe Dedecker kenden beiden een prima seizoen, respectievelijk in nationale en internationale kampioenschappen. Al vanaf dag één zaten de jonge rijders er goed bij. Tijdens de kwalificaties wist Braeken zich als vijfde en Dedecker zich als zevende te kwalificeren. Met deze prima uitgangspositie knokten de Belgen zich doorheen de heats om de prefinales als eerste (Dedecker) en elfde (Braeken) aan te vatten. Na de prefinale moest Dedecker één plaatsje prijsgeven, hij mocht op zaterdag tijdens de allesbeslissende finale als tweede van start. De race werd er één die we niet snel zullen vergeten, tot de laatste ronde lag alles open en Dedecker had de leiding meermaals overgenomen. Uiteindelijk wist hij zich in de laatste ronde van P2 te verzekeren om zo vice-wereldkampioen te worden! Ook Tom Braeken deed het prima. Hij heeft iets minder ervaring dan Dedecker, maar knokte zich sterk doorheen de finale en werd zesde. Daarmee werd zijn doel, een top tien klassering, behaald!

Jasper Lenaerts
Jasper Lenaerts was de enige Belg die in actie kwam in de MiniMax klasse. Hij liet een 29e positie optekenen in de kwalificaties. Na de heats, waarin hij het onder andere moest opnemen tegen Charlie Wurz, zoon van Alexander Wurz, stond Lenaerts als 29e geklasseerd. In de finale wist hij één plekje te winnen, om zijn WK als 28e af te sluiten!

De nieuwe wereldkampioen bij de Rotax Junioren is de Nederlander Robert De Haan. Hij zat de hele week mee vooraan en klaarde de klus in de finale. Onze Belg Kobe Pauwels was zonder meer snel onderweg, maar één penalty in de heats, maakte een goede eindklassering dan al moeilijk. Pauwels kwalificeerde zich als 24e en bleef daarmee een beetje onder de verwachtingen. Wat volgde waren vier heats, kansen genoeg om zich naar voren te werken. En dat deed Pauwels ook, maar een in twijfel te trekken tijdstraf wegens een slingerbeweging op het rechte stuk duwde Pauwels weer verder naar beneden in het klassement. Uiteindelijk moest hij als 23e van start in de finale. Niet ideaal, zo in de buik van het peloton. Maar Pauwels liet zien waarom hij vice-Academy-kampioen is, waarin hij onder meer de Haan wist te kloppen, en ging als een mes door boter. Hij zag zijn opmars gestrand op een negende plaats. Een sterke prestatie gezien de tegenslag deze week, al had hij waarschijnlijk op meer gehoopt.

Victor Platteeuw
Victor Platteeuw en Mick Nolten mochten de Belgische eer hoog houden bij de Rotax Senioren. Voor Platteeuw, die in het Belgisch kampioenschap uitkomt voor Oeste Kart, was het een eerste kennismaking op dit niveau. Hij miste de nodige ervaring en wist zich met P54 helaas niet te plaatsen voor de finales. Mick Nolten kon dat wel. De Nederbelg was sterk onderweg op het glooiend circuit, maar toen een gestrande concurrent zijn weg weer probeerde te vervolgen en daarbij zonder al te veel aandacht de baan weer opkwam, was het contact hevig genoeg voor een DNF. Ook hier wisten we toen al dat het moeilijk zou worden, maar Nolten knokte zich in de finale sterk naar een veertiende positie. Die finale werd opnieuw gewonnen door een Nederlander. Senna Van Walstijn, die we regelmatig in actie zien op het Belgische asfalt, won de finale, startend vanaf P7

Gilles Puelings
In de DD2 klasse, motoren met twee versnellingen, verschenen vier Belgen aan de start. Twee in DD2 en twee in DD2 Masters. Gilles Puelings en Carl Cleirbout konden zich niet plaatsen voor de finales. Voor Puelings was het zijn eerste WK en hij kwam vooral om zich te amuseren. Een plaats in de finale was mooi geweest, maar hij kan tevreden terugblikken naar een mooie week. Christophe Adams, die voor de dertiende keer naar het WK kwam, eindigde zijn week met een bijzonder mooie zesde plaats in de finale van de DD2 Masters.

Xander Przybylak
Xander Przybylak was de enige overgebleven Belg in de DD2 klasse. Hij wist als veertiende te finishen in de finale en behaalt daarmee een top vijftien klassering in zijn eerste WK. Zeker het vermelden waard was de prestatie van Xen de Ruwe. De Ruwe reed onder Sloveense licentie, maar is 100% Belg en kwam in het verleden al voor ons land in actie. De Ruwe was, zoals hij dat al vaker deed, absoluut oppermachtig gedurende de hele week. Maar net zoals enkele jaren geleden, weerhield pech de Ruwe van de titel. Hij moest opgeven met teveel schade, nadat een concurrent over de achterkant van zijn kart vloog.

Foto's: FM Image

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 2 december 2018.