van der Horst

Karting: Gustavsson en Kremers Europees kampioen in Genk

David Trefilov
David Trefilov
Karting Genk ontving afgelopen weekend de slotmanche van het Europees kampioenschap karting voor de KZ en KZ2 schakelklassen. De Zweed Viktor Gustavsson (KZ2) en de Nederlander Marijn Kremers (KZ) pakten beiden de tweede plaats in de finale maar stelden daarmee, na de manche in Adria, wel de Europese titel veilig. Ook de Academy Trophy kwam in Limburg in actie. Tom Braeken deed opnieuw goed mee, maar haalde net als in Adria op zondag de finish niet.
In augustus ging het FIA European Championship voor de KZ en KZ2 schakleklassen van start in Adria. Nog geen maand later, dit weekend dus in Genk, werd de slotmanche georganiseerd. Veel kanssen kregen de piloten dus niet om voor de Europese titel te vechten. Tijdens de finales van gisteren, die in mooie nazomerse omstandigheden plaatsvonden, zagen we dan ook autoritaire winnaars!

Gilles Stadsbader
Gilles Stadsbader
De KZ2 begon als eerste aan hun finale. Viktor Gustavsson kwam als leider naar Genk afgezakt en was het gehele weekend bij de snelsten van het pak. In de finale was de winst echter voor een Duitser, David Trefilov. De Maranallo rijder stormde vanaf de pole naar de kopstart en stond die positie niet meer af. Kristijan Habulin had lange tijd de tweede plaats in handen maar moest in de slotfase toch nog Gustavsson voorbij laten gaan. De Zweed had voldoende aan P3 voor de titel, maar toonde toch zijn raceinstinct door zonder aarzelen de inhaalpoging op Habulin perfect af te ronden. Habulin werd dus naar P3 verwezen en daarmee lag het podium vast. Van de 32 deelnemers droegen er drie een Belgische vlag. Gilles Stadsbader was de beste Belg op P15. Er had meer ingezeten voor de West-Vlaming, ware het niet dat hij door het vuil moest om een crash in de kopgroep te ontwijken.
Kobe Pauwels
Kobe Pauwels
Op een zeventiende plaats volgde Kobe Pauwels. Ook voor hem werd de finale, zijn debuut op internationaal niveau in de KZ2, geen gigantisch succes. Pauwels liet de motor afslaan bij de start en moest zodoende als allerlaatste van start. Terugkomend naar P17 reed de jonge birelART rijder wel een knappe inhaalrace. Op een 22e plaats, besloot de derde Belg, Tim Verelst, zijn debuut in de KZ2! 

Tom Braeken
Tom Braeken
In de Academy Trophy kwam Tom Braeken in actie voor zijn thuispubliek, al kan je dat moeilijk op die manier omschrijven gezien er geen publiek was toegestaan op dit EK. Toch was het voor de inwoner van Dilsen-Stokkem een unieke gelegenheid om zich te tonen in dit internationale veld waarin iedereen met identieke motoren en chassis' aan de start verschijnt. Braeken benutte zijn baankennis en thuisvoordeel optimaal en reed afgetekend naar de poleposition op vrijdag. Net als in Adria, was Braeken dus meteen bij de les maar ook in Genk zat het geluk niet mee. De heats verliepen goed maar een straf na een klikbumper wierp hem enkele plaatsen terug. De finale moest Braeken vanaf P4 aanvatten, maar hij kwam helaas nooit in het stuk voor en was, zo zei hij zelf, het gevoel met de kart volledig kwijt. De 11 jarige Braeken raakte uiteindelijk nog betrokken bij een crash aan de chicane en zo kwam zijn thuiswedstrijd abrupt ten einde. Net als in Adria won Connor Zilisch de wedstrijd. Met nog één wedstrijd voor de boeg, voert hij als leider de tussenstand aan.

Marijn Kremers - KZ
Marijn Kremers - KZ
De fabriekspiloten van de KZ klasse, de koninginnenklasse van de kartsport, werkten als laatsten hun finale af. Leider in de tussenstand, Alessio Irlando, begon niet schitterend aan het weekend met een achtste tijd in de kwalificaties. Ook de nummer twee, Simo Puhakka, was met P7 niet meteen bij de les. De heats brachten niet veel soelaas en startend vanaf respectivelijk P7 en P8 hadden beide heren werk voor de boeg in de finale. Ze zouden echter nooit in het stuk voorkomen, de Europese titel was niet voor hen weggelegd. Het was regerend wereldkampioen Marijn Kremers die de finale vanaf de pole mocht starten. Kremers kwam prima weg maar de start van de broertjes Pex was ook uitstekend. Zij sloten bij de eerste doorkomst op startfinish aan als tweede en derde. In de vijfde ronde pakte Stan Pex de leiding over van zijn landgenoot en stond deze niet meer af. Stan Pex won voor Marijn Kremers en zijn broer en meervoudige Europees en Wereldkampioen, Jorrit. Opnieuw een mooie bekroning voor de familie Pex waarbij vader Richard in het verleden de hulp van Jos Verstappen kreeg om de motoren van zijn zonen te prepareren. Het was ook bij Pex Racing dat zoon Max, zijn eerste nationale en internationale wedstrijden won alvorens fabriekspiloot te worden. Voor Marijn Kremers is het de tweede grote titel in amper een jaar tijd, nadat hij in 2019 reeds Wereldkampioen werd in de KZ klasse. 

Foto's: FM Images



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 7 september 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons