van der Horst

Karting: Pech voor de Belgen tijdens WSK Euro Series, Leistra kampioen in Frankrijk

Gilles Stadsbader
Gilles Stadsbader
Afgelopen weekend vonden in Italië ronde twee en drie van de WSK Euro Series plaats. Daarmee kwam het kampioenschap op de piste van Lonato meteen ook tot een einde. Vier Belgen tekenden present op South Garda Karting, maar geen van hen kon potten breken in de finale na een reeks van pechmomenten in de kwalificatieheats. In Frankrijk waren de Belgen dan weer wel aan het feest. Luca Leistra werd Frans kampioen bij de Rotax Senioren en Christophe Adams won de afsluitende finale in de Rotax DD2 Masters.
Op 12 juli gingen de WSK Euro Series van start in Sarno. Ronde twee en drie van het kampioenschap werden, zoals dat begin dit jaar ook al eens gebeurde, gegroepeerd in één weekend. Voor de deelnemers stonden, na een drukke week trainen en kwalificeren, dus twee finales gepland, die gisteren plaatsvonden.

Tom Braeken
Tom Braeken
Met Ean Eyckmans, Tom Braeken en Douwe Dedecker stonden er drie landgenoten aan de start in de OK-Junioren. Daar waar ze in de slotmanche van het EK vorig weekend nog sterk onderweg waren, werden de kansen op mooie resultaten al in de kwalificatieheats gehypotyceerd na mechanische pech en uitvalbeurten. Weinig geluk dus voor de Belgen waarbij Dedecker als 24e geklasseerd werd na wel een sterke eerste finale te hebben gereden. Eyckmans sluit de WSK Euro Series af als 47e en Braeken als 48e. Andrea Spina kroonde zich tot kampioen voor Brando Badoer en Igor Cepil.

Ondanks een matige finale in ronde drie van het kampioenschap, is de Italiaan Riccardo Longhi de kampioen in de KZ2 schakelklasse. Hij hield zijn landgenoten Guiseppe Palomba en  Alex Irlando, winnaar van de laatste finale, achter zich. Gilles Stadsbader was nog niet actief in de KZ klasse toen het kampioenschap in juli van start ging. Hij stond dit weekend dus voor zijn debuut in de WSK. Na lastige heats, kon hij zich plaatsen voor de eerste finale, maar niet voor de tweede. De West-Vlaming ziet zijn  inzet dus nog niet helemaal beloond, maar zet zijn leercurve in een voor hem nieuwe klasse, wel verder.

Geen landgenoten aan de start in de OK klasse. Joe Turney won daar in zijn TonyKart de laatste finale van het kampioenschap voor zijn merkgenoot Nikita Bedrin en de Fin Juho Valtannen. De nieuwe kampioen is echter Kimi Antonelli. De Italiaan startte vanaf de pole maar nam wijselijk weinig risico en liet Turney onbedreigd naar de zege rijden. Antonelli tikte aan als vierde en dat volstond voor de titel. De vice-kampioen is Valtannen, Turney werd derde in de eindstand.

Lenn Nijs
Lenn Nijs
Rene Lammers toonde zich dit weekend de beste in de Mini klasse. Het zoontje van Jan Lammers was razendsnel onderweg in beide finales en stelde daarmee ook de titel veilig. De Japanner Kean Nakamura eindigde als tweede, Jan Przyrowsky nam de laatste stek op het podium voor zich. Ook Limburger Lenn Nijs moest alle zeilen bijzetten om in het kampioenschap nog een mooi resultaat te behalen. De Kart-Republic piloot draaide in het eerste koppel heats goed mee met de kop maar kreeg dan af te rekenen met pech. Ook in de prefinales stak mechanisch malheur de kop op en was de strijd om een mooi resultaat zo goed als verloren. Met een 20e plaats in de eindstand kan Nijs ondanks de pech, tevreden terugblikken op de WSK Euro Series.

Luca Leistra
Luca Leistra
Daar waar het in Italië stroef liep voor de rijders met de Belgische vlag, was het in Frankrijk dubbel feest. Luca Leistra trok als tweede in de tussenstand naar het circuit van Salbris voor de afsluitende manche van de NSK, het Franse Rotax kampioenschap. Vanaf de kwalificaties stond er geen maat op Leistra die het hele weekend domineerde. Het talent van Bouvin Power won dan ook de afsluitende finale en zette daarmee het kampioenschap naar zijn hand. In de Rotax DD2 Masters werd Christophe Adams tweede in de finale, hij maakte het weekend voor de Belgen daarmee zeker geslaagd!

Foto's: FM-Images & Kartphoto



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 21 september 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons