van der Horst

Karting: Zege voor Venant en podium voor Eyckmans in Lonato. Is het seizoen van oogsten aangebroken?

Antoine Venant
Antoine Venant
Na een korte winterstop, trapte de Wintercup in Lonato afgelopen weekend het nieuwe internationale kartseizoen op gang. De traditionele seizoensopener lokte ook dit jaar weer de nodige deelnemers. Voor velen werd het een eerste kennismaking met een nieuw team, nieuwe chassis of nieuwe klasse. Zo ook voor onze landgenoot Antoine Venant die meteen zijn eerste podium scoorde. Ean Eyckmans herhaalde die prestatie in de OK klasse waardoor ook hij er vanaf dag één lijkt te staan! En wat met de andere Belgen in 2023?
60 Mini: Antoine Venant meteen bij de pinken, Kumpen debuteert dit weekend
Antoine Venant
Antoine Venant
Antoine Venant proefde vorig jaar al eens van de 60 Mini klasse in de WSK Series, nadat hij er een mooi IAME seizoen had opzitten. De Wintercup werd, uiteraard, de eerste wedstrijd van het seizoen 2023 en daarbij kwam Venant in actie op een DAP chassis. Dat werd nieuw ontwikkeld onder de vlag van Kart Republic, door Dino Chiesa. Met DAP komt er naast FA Kart en Kart Republic een derde merk in handen van de Italiaan, dat met Venant meteen wist te imponeren in de 60 Mini klasse voor rijders onder de 10 jaar. Onze negenjarige landgenoot pakte de zege na een mooie finale. 

Venant zal komend seizoen ongetwijfeld nog enkele landgenoten treffen op het internationale toneel. Eén van hen wordt in ieder geval al Henri Constant Kumpen. De zoon van Anthony Kumpen staat, letterlijk, aan de vooravond van zijn eerste internationale seizoen, dat komend weekend van start gaat met de WSK Champions Cup, opnieuw in Lonato. HC zal komend seizoen het grootste deel van de WSK wedstrijden afwerken, aangevuld met enkele races uit het hoog aangeschreven Italiaanse kampioenschap en de IAME Series Benelux. De negenjarige Henri Constant blijft daarbij zijn team BabyRace trouw, liet Anthony ons weten.
OK-Junioren: Thibaut Ramaekers en Dries Van Langendonck kansrijk in 2023
Thibaut Ramaekers
Thibaut Ramaekers
De OK-Junioren ziet enkele vertrouwde gezichten vertrekken richting de volgende klasse, OK. Drie van onze landgenoten die we de voorbije jaren er in actie zagen, zoeken andere oorden op. Het wordt daardoor uitkijken wat de nieuwe jonge talenten in 2023 gaan presteren. Thibaut Ramaekers en Dries Van Langendonck zijn alvast twee landgenoten die de  handschoen opnemen. Ramaekers kende een ijzersterk einde van het seizoen tijdens de WSK Final Cup. Onze landgenoot stuurde zijn Kart Republic in de kleuren van Cetilar Racing Team en VDK Racing naar de tweede plaats en blijft ook in 2023 zijn team trouw. Ramaekers komt in actie in het Europees en Wereldkampioenschap en werkt daarnaast nog enkele voorbereidende wedstrijden en de IAME Euroseries af. Naast Ramaekers, hebben we met onder andere Dries Van Langendonck een tweede ijzer in het vuur. De Limburger maakte halfverwege het afgelopen seizoen de overstap van de 60 Mini naar de OK Junioren en deed het daarbij zeker niet onaanrdig. Van Langendonck staat voor een druk seizoen waarbij de Energy piloot aan de start verschijnt van alle WSK wedstrijden en de Champions of the Future, dat als voorbereiding geldt voor de drie EK wedstrijden en het belangrijke WK. Ook hij, start het 2023 seizoen, komend weekend in Lonato.
OK: Hoopvol begin voor Eyckmans, breken Strauven en Nijs door?
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Geen Douwe Dedecker meer in de OK klasse. De Breeënaar stapte halverwege vorig seizoen in de OK Junioren over naar een nieuw team maar keerde enkele wedstrijden later weer terug naar het oude nest. Het reglement schrijft voor dat je dan van klasse moet veranderen en zo debuteerde hij onverwacht in de OK klasse. Helaas strooide een vervelende ribblessure roet in het eten en werd het seizoen voortijdig afgebroken. We zien Dedecker dit jaar niet meer terug in de kartsport. Alle focus gaat richting 2024 waarin verwacht wordt dat hij zijn debuut in de Formule 4 zal maken. Wie we wel al zeker terug zien, zijn Thomas Strauven, voor Ricky Flynn Motorsport en Lenn Nijs, voor Kart Republic. Thomas Strauven werkte inmiddels zijn eerste trainingsmeters van het nieuwe seizoen af, Lenn Nijs start eerst in de IAME Wintercup in Valencia, alvorens ook de grootste OK wedstrijden af te werken. Beiden staan ze op het punt hun debuut te maken in hun eerste volledige seizoen in de OK klasse. Na enkele klasse flitsen, de voorbije jaren, is het wachten op de definitieve doorbraak in het sterke OK veld. Uiteraard tekent ook Ean Eyckmans opnieuw present. Eyckmans gooide afgelopen seizoen hoge ogen door zijn consistentie nadat hij eerder, in 2021, brons behaalde op het EK. Eyckmans komt dit seizoen opnieuw uit op een TonyKart, onder de vleugels van EGP, het team van vader Wim Eyckmans. Het EK en WK wordt het hoofddoel, daarnaast staan enkele losse wedstrijden op het programma, waaronder de Wintercup in Lonato afgelopen weekend. Twee keer raden wie daar tweede werd, juist! Prima debuut voor de Kempenaar!

Foto's: Thomas Smets, Ean Eyckmans & Southgarda Karting

 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 24 januari 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons