van der Horst

Kempenrally moet rally worden op niveau van Legend Boucles

Kenis-Vanoverschelde - BMW 2002
Kenis-Vanoverschelde - BMW 2002
Guino Kenis ontvouwde recent zijn plannen voor de herintroductie van de Kempenrally. In tegenstelling tot de vorige editie, meer dan drie decennia geleden nota bene, die een echte snelheidsrally was, wordt het ditmaal een regularity-wedstrijd. Voorzien is dat er twee klassen zijn; één met een gemiddelde snelheid van 80km/u en één met een gemiddelde van 60km/u. Autosport.be sprak met Kempenrally-voorzitter Guino Kenis over zijn ambitie op exact twee maanden voor de start van de wedstrijd.
Guino Kenis
Guino Kenis
"Ik liep al heel wat jaren rond met de gedachte om de naam Kempenrally nieuw leven in te blazen. Ik ben geboren en getogen in Turnhout en dus sprak het idee om een dergelijk evenement op poten te zetten mee erg aan. Tot mijn grote verbazing kregen we niet alleen goedkeuring van de stad Turnhout, maar toonden ook heel wat steden en gemeenten in de omgeving spontaan interesse. Dat opent perspectieven voor de toekomst, want dat betekent dat we onze deelnemers ook jaar na jaar variatie kunnen bieden op vlak van parcours.
 
Dirk Van Rompuy-Jens Vanoverschelde - Opel Ascona VR Racing
Dirk Van Rompuy-Jens Vanoverschelde - Opel Ascona VR Racing
Bij onze eerste editie zullen de deelnemers wegen in Turnhout, Lille, Rijkevorsel en… Baarle-Nassau aandoen en voorzien we in het totaal zes klassementsproeven. Speciaal is dat er geen nota's zullen zijn, omdat de deelnemers zich via stafkaarten zullen moeten oriënteren. Daarmee zijn we overigens de enige in België en met deze beslissing willen we de rol van copiloot nog belangrijker maken. Verkenningen zijn ook uit den boze en dat geldt voor zowel de klasse die een gemiddelde van 80 km/u moet benaderen als voor deze die op 60km/u mikt. We ambiëren een 100 à 150-tal deelnemers; met dat aantal zal ik een zeer gelukkig man zijn voor de eerste editie. We mikken overigens op deelnemers uit heel België en zelfs ook het buitenland, waarbij we ook een speciale naam aan de start willen hebben; iemand met veel ervaring bijvoorbeeld. Wie dat precies wordt, maken we later nog bekend, maar zeker is dat we mikken op een publiekslieveling.
 
Ruben Maes: Porsche 911 - Belgian Historic Rally
Ruben Maes: Porsche 911 - Belgian Historic Rally
We zijn natuurlijk niet de eerste met het concept van de Kempenrally. We willen de wedstrijd echter wel zo snel mogelijk op een hoog niveau krijgen, waarbij bijvoorbeeld de Legends Boucles à Bastogne voor ons een groot voorbeeld vormen. Die wedstrijd heeft zich in enkele jaren tijd ontpopt tot een rasechte lieveling bij zowel publiek als deelnemers. De sfeer is fantastisch en dat willen we ook in de Kempenrally bereiken; dat was overigens een van mijn eisen toen we het project besloten uit te voeren: we gaan het goed doen, of we doen het niet.
 
Marc Duez - Robert Droogmans - Patrick Snijers
Marc Duez - Robert Droogmans - Patrick Snijers
Omdat ik mee in de organisatie zit, zal ik zelf niet deelnemen aan de wedstrijd; dat lijkt me niet meer dan rechtvaardig. Enerzijds kriebelt het wel om deel te nemen, maar zoals gezegd gaan we nu keihard werken om de Kempenrally in binnen- en buitenland op de kaart te zetten. In ieder geval hebben we ons voorgenomen om op een termijn van drie jaar te werken. Dit jaar is het vooral een kwestie van de basis goed te krijgen en vooral ook aan de omwonenden en sponsors duidelijk te maken wat het concept inhoudt. Als we daar in lukken, dan kunnen we de jaren nadien verder bouwen. Afspraak op 16 december op de Grote Markt in Turnhout!

Foto's: Georges De Coster, Wilfried Geerts, Jacques Letihon & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Rally Nationaal op maandag 16 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kempenrally.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons