van der Horst

Kempenrally: Winst voor Van Rompuy/Vanoverschelde en Van Peer/Van Oosten

Tom Van Rompuy - Jens Vanoverschelde  -  Opel Ascona 400
Tom Van Rompuy - Jens Vanoverschelde - Opel Ascona 400
De herboren Kempenrally heeft bij zijn eerste editie in regularity format een mooie overwinnaar opgeleverd. Het duo Tom Van Rompuy/Jens Vanoverschelde heeft aan boord van de Opel Ascona 400 van VR Racing by Qvick Motors een schitterende zege behaald. De Ascona wordt normaliter gemend door vader Dirk Van Rompuy terwijl Tom met een BMW E30 M3 uitpakt. Ditmaal reed Tom dus met de wagen van zijn vader en loodste de mooie groene bolide naar de zege in Turnhout. In Classic was er winst voor nog twee legendarische namen, Eric Van Peer en Georges Van Oosten.
Michel Smets/Mark Willekens - Opel Kadett GT/E
Michel Smets/Mark Willekens - Opel Kadett GT/E
Het werd een secondengevecht tijdens de 16 RT's tussen de duo's Tom Van Rompuy/Jens Vanoverschelde in een Opel Ascona 400 en Michel Smets/Mark Willekens in een Opel Kadett GT/E. Tom Van Rompuy kon rond half wedstrijd reeds de kop pakken, maar Smets liet zich niet doen en pakte opnieuw het commando over. Van Rompuy trok alle zeilen bij en met een verschil van één seconde gingen de kemphanen richting de laatste RT. Michel Smets ging van de baan en zodoende kon Van Rompuy de zege niet meer ontlopen. Patrick Michiels en Lotte Michiels werden op ruime afstand tweede in een BMW E30 325i voor Jan Landus en Johan Manshoven in een Opel Kadett C GT als derde. De deelnemers in de klasse Legend moesten een hoog gemiddelde van 80 km/uur benaderen. Verder in de top 5 ging de vierde plek naar Tom Kenis en Kurt Declerck, in een BMW 325, terwijl Dirk Vermeersch en Rik Darimont met hun prachtige Fiat 124 Spider de vijfde plaats in de wacht sleepten. Vermeersch benaderde zelfs enkele malen het best de opgelegde gemiddelde snelheid.

Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
"Tom Van Rompuy: "Het was zeker niet eenvoudig. We kregen de roadbook net voor de start en we moesten op winterbanden de baan op. Moelijk om de pk's aan de grond te krijgen en om een gemiddelde van 80 km/uur te benaderen. Maar het is gelukt en het was zeer plezant. We hebben gestreden tot en met de laatste RT. De rol van Jens Vanoverschelde is ook niet te onderschatten. Met een eerste passage op roadbook en stafkaart en met onbekende wegen voor de neus terwijl er nog nota's moesten worden aangepast is uiteraard geen sinecure. Hier kon je niet winnen zonder een perfecte copiloot. Ook in de Historic BMW M3 E30 zal Jens aan mijn zijde blijven komend seizoen".

Eric Van Peer - Georges Van Oosten  -  BMW 2002 tii
Eric Van Peer - Georges Van Oosten - BMW 2002 tii
In de Klasse Classic lag de gemiddelde snelheid op 60 km/uur.Hier ging de zege naar het ervaren duo Eric Van Peer en George Van Oosten in een BMW 2002 tii. Van Peer was midden de jaren '80 een vaste concurrent voor Dirk Van Rompuy, De Schaetzen, Snoeck, Beauchef, Munster, enz. terwijl Georges Van Oosten ooit de wagen deelde met Patrick Snijers en daarvoor met Moortgat en Gustavson. Dirk Depestel en Frank Vandecasteele werden tweede in een Audi Quattro, terwijl Tom van Hoeck en Tom Vanderbeuren met een Citroën Visa Chrono knap derde werden. 

We mogen stellen dat de heruitgave, na jaren van afwezigheid van de Kempenrally, meer dan geslaagd is geweest. Iedereen was het er over eens dat dit een klassieker in spe is, en vooral het moeilijke en uitdagende parcours verraste menigen. Zo waren er enkele incidenten in de loop van de dag, want de wegen in en om Turnhout eisten meer dan zomaar wat kunde en doorsnee talent. Bovendien was iedereen er het ook roerend over eens dat de navigatie met de kaarten een niet te onderschatten uitdaging inhield.

Het is nu aan de organisatoren om deze mooie rally een nieuwe historiek te geven en ook in 2018 weer een Kempenrally op de autosportkalender te zetten.

Foto's: Kempenrally Press - Sandro Delaere

Info & resultaten: www.kempenrally.be
Facebookpagina www.facebook.com/kempenrallySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Historic Rally op maandag 18 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kempenrally.
  • Curbstone

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons