van der Horst

Kenya: Rovanperä en Toyota dominant naar winst in Safari

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft zijn vierde zege van 2022 geboekt. De Finse WK-leider en Toyota waren dit weekend oppermachtig en toonden een zelden geziene dominantie in de Safari Rally van Kenya, de zesde manche van het wereldkampioenschap rally. In de WK-tussenstand verstevigen Rovanperä en Toyota uiteraard hun leidersplaats.
Er stond werkelijk geen maat op Toyota die de eerste vier plaatsen bezet in de Safari Rally. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2010, toen Citroën vier wagens voorin plaatste in de Rally van Bulgarije. Alle andere deelnemers vielen minstens één keer uit, op Jourdan Serderidis en Fred Miclotte (Ford), en Oliver Solberg na. Toyota danste in het stof, M-Sport en Hyundai beten er in. Vooral Hyundai liet opnieuw een pak steken vallen, met een hele rist verschillende problemen, van motorproblemen tot alternatorproblemen, maar ook de carroserie leek ontzettend fragiel afgelopen dagen, wat zorgde voor niet-alledaagse taferelen.

Takamoto Katsuta - Toyota Yaris Rally1
Takamoto Katsuta - Toyota Yaris Rally1
Ongelukkig, maar dan doe je Toyota Gazoo Racing oneer aan, want er speelde afgelopen weekend meer dan geluk: met vier Yarissen die zonder al te grote problemen de rally niet alleen afwerkten, maar ook domineerden en met drie verschillende rijders uit het team die elk om beurt even mochten proeven van de leiding, terwijl de concurrentie verzoop in de problemen.

Kalle Rovanperä (Toyota) legde de basis van zijn overwinning zaterdagmiddag in de modder. De Fin sloeg een genadeloze kloof op de concurrentie. Elfyn Evans (Toyota) moest zaterdagavond al zijn meerdere erkennen en zette op zondag geen druk meer. De Welshman boekt een mooie tweede stek op zowat een minuut, net zoals Takamoto Katsuta (Toyota) die net zoals vorig jaar op het podium staat na een heel sterke wedstrijd. Sébastien Ogier (Toyota) moest vrede nemen met de vierde stek, nadat hij vrijdag ruim twee minuten verloor door een lekke band.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) komt als bij wonder weg met de vijfde stek na een ware calvarietocht. Een boom verloste de Belg gisteren even uit zijn lijden. Hij blijft ook tweede in de WK-tussenstand, maar de achterstand op Rovanperä is om moedeloos van te worden. "De problemen zijn zonneklaar. Het is ontzettend frustrerend. Onze mechaniekers werken keihard, maar krijgen, net zoals wij, weinig terug. Ik heb weinig te zeggen", aldus Neuville.

Craig Breen (Ford) werd zesde nadat hij twee dagen rondreed aan een slakkengangetje. Jourdan Serderidis en Fred Miclotte (Ford) werden zevende, veruit zijn beste resultaat ooit in het WRC. Sébastien Loeb (Ford) toonde het potentieel van de Puma, maar moest vrede nemen met de achtste stek, na een vroege opgave. Hem zien we normaal terug in de Acropolis.

In de WK-tussenstand loopt Kalle Rovanperä (Toyota) nogmaals verder uit. De Fin hoeft dit jaar zelfs niet meer te winnen en mag zelfs al eens een steekje laten vallen. Hij telt nu 145 punten, en liet de punten van de Power Stage varen. Neuville verzamelde er nu 80, geholpen door de vijf extra punten in de Power Stage. De derde stek, met 62 punten wordt gedeeld door Ott Tänak, die vandaag nog eens opgaf, en Katsuta.

Kajetan Kajetanowicz (Skoda) werd negende, en winnaar in WRC2. Hij doet daarmee een mooie zaakje in de WK-tussenstand.

De volgende rally is die van Estland, een kolfje naar de hand van ... Kalle Rovanperä. De Fin boekte er vorig jaar zijn eerste WK-overwinning ooit. De concurrentie is gewaarschuwd.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 26 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons