van der Horst

Kenya: Rovanpëra heeft vierde zege voor het grijpen

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä is op weg naar de zege in de Rally van Kenya, de zesde manche van het WRC. Met nog drie proeven te gaan heeft hij een ruime voorgift op teamgenoten Elfyn Evans, Takamoto Katsuta en Sébastien Ogier.
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Met gigantische verschillen is het vooral wachten op de Power Stage. Weinig rijders hebben nog iets te winnen, integendeel. Oliver Solberg (Hyundai) ondervond dat aan den lijve. Op de openingsproef was er opnieuw veel 'fesh-fesh' - het nieuwe modewoordje voor los zand - waar de Hyundai van de Zweed duidelijk geen fan van is. Voor een zoveelste keer dit weekend werd Solberg tot stilstand gedwongen. Hij moest de luchtfilter vervangen op de proef, letterlijk, want niemand kon nog voorbij waarop de rode vlag werd bovengehaald. Een klein gelukje dus voor alle rijders die nog volgden. Solberg zakte van zes naar acht, maar blijft wel in koers.

De andere plaatsen lijken muurvast te liggen, al moeten we tijdens deze editie van de Safari altijd met twee woorden spreken. Toyota leidt nog altijd met een volledig kwartet Yarissen voorin. Kalle Rovanperä (Toyota) is iets meer dan 40 km verwijderd van zijn vierde zege dit jaar. Hij heeft 56 seconden voorsprong op Elfyn Evans (Toyota) die niet meer aandringt. Een minuutje verderop zit Takamoto Katsuta (Toyota) die op zijn beurt nog een minuut bonus heeft op Sébastien Ogier (Toyota). Thierry Neuville sluit de top vijf met een achterstand van maar liefst 11 minuten op de WK-leider, na zijn straftijd van 10 minuten gisteren.

Craig Breen (Ford) volgt op 20 minuten als zesde. Jourdan Serderidies en Fred Miclotte (Ford) zijn zevende maar zullen op regelmaat wellicht Oliver Solberg moeten voorlaten. Kajetan Kajetanowicz (Skoda) is negende en leider in WRC2. Sébastien Loeb sluit de top tien af.

Straks volgen nog drie proeven met de Power Stage Hell's Gate als toetje, een 'niemendalletje' van 10 kilometer.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 26 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons