van der Horst

Klassieke Vaillante F1 wordt realiteit.

Presentatie Vaillante F1 Sharknose
Presentatie Vaillante F1 Sharknose
Wie kent Michel Vaillant niet, de stripheld die nu al meer dan 50 jaren ons verblijdt met zijn avonturen in de autosport. De stripheld komt steevast uit op een Vaillante, ontworpen door zijn broer Jean-Pierre of het nu in Le Mans is of in de formule 1. Een van de klassieke F1 wagens uit de reeks wordt nu realiteit dankzij de samenwerking tussen het merk Michel Vaillant en de Ierse constructeur Crosslé Car Company. Het betreft de formule 1 die Michel Vaillant bestuurd in het verhaal "De strijd van de samoerai".
Vaillante F1 Sharknose
Vaillante F1 Sharknose
In "De strijd van de samoerai" dat zich afspeelt tijdens het F1 seizoen van 1964, krijgt Michel Vaillant het aan de stok met een Japanse rijder, een verhaal dat echter een goed einde kent. In dat verhaal bestuurd Michel Vaillant een Vaillante F1 die zich kenmerkt door een typische sharknose geïnspireerd op die van de gekende Ferrari 156. Het is die wagen die Crosslé Car Company Ltd inspireerde voor het bouwen van een nieuwe klassieke formule wagen. Op de basis van de Crosslé 90F Formule Ford werd een nieuwe wagen gebouwd met de looks van de Vaillante F1, waarvan 13 exemplaren geproduceerd worden die verdeeld worden door de Classic Racing School. De wagen beschikt over een buizenchassis en wordt aangedreven door een Ford Zetec 2 liter motor. Alle details van de wagen die in de strip getekend staan werden gereproduceerd zoals de gele velgen en het houten stuurwiel.

Vaillante F1 Sharknose
Vaillante F1 Sharknose
De wagen werd voor het eerst voorgesteld op Rétromobile Parijs vorige maand maar werd deze week voor het eerst getoond in België in de Club des V, les enfants de Michel Vaillant, gevestigd in Vorst. In aanwezigheid van ondermeer Philippe Graton en de eigenaar van Crosslé Paul McMorran werd de Vaillante voor het Belgische publiek onthuld. Met deze “classic” car kan deelgenomen worden aan de track days van Classic Racing Tour die vanaf maart 2019 verschillende Franse en Europese circuits aandoen.

Vaillante Grand Défi
Vaillante Grand Défi
Het is trouwens niet de eerste maal dat een Vaillante wagen uit de stripserie werkelijkheid wordt. In 1999 ontwierp Philippe-Charles Toussaint de de Vaillante Grand Défi, geinspireerd op de Le Mans wagen uit “Nr 13 aan de start” en de GT die voorkomt in de strip “de achtste man”. Op basis van de Franse Hommell Barquette construeerde hij een sportwagen die slechts 800 kilogram woog en aangedreven werd door een motor uit de Peugeot 306. Er werden 16 exemplaren van geproduceerd die twee jaar achter elkaar uitkwamen in de 3Com Stars Challenge.

Foto's: Fred Bayet & Niels Vaeck
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op vrijdag 8 maart 2019.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons