Kletsnatte vierde BMC in Spa-Francorchamps

Start Rotax Senioren
De Belgian Max Challenge, het Belgisch kampioenschap Rotax Max, was afgelopen weekend aan zijn voorlaatste wedstrijd toe. Plaats van deze krachtmeting: Spa-Francorchamps. In de buik van de F1 omloop, ter hoogte van Stavelot, ligt de RACB Karting piste die eens per jaar wordt aangedaan door de BMC. Regen hadden we nog niet gehad dit seizoen, maar dit weekend was dat wel anders. Met bakken viel het uit de lucht dit weekend en, net zoals de European Le Mans Series in Spa, werd ook hier het tijdschema aangepast.
Ben Vanderstukken en Wim Hallers
De vrije trainingen op vrijdag en zondag konden zo goed als volledig droog afgewerkt worden. Het leek wel alsof de weergoden alles opgespaard hadden voor zondag want het was al vanaf de ochtend zeer druilerig in de Ardennen.

Aaron Ferrazzano
De MicroMaxrijdertjes trokken als eerste op avontuur op een natte piste. Het werd een spannende sessie met een verrassende Aaron Ferrazzano op pole. De Haase rijder ging Tom Braeken en zijn teamgenoot Horion Van Waes vooraf. Toch ietwat verrassend, want op het droge komen ze doorgaans nét wat te kort. Gelukkig ligt het in de regen allemaal wat dichter bij elkaar. Tijdens de races was Ferrazzano ongenaakbaar en won beide races in zijn Oestekart, telkens met Tom Braeken op P2. Horion Van Waes sloot mooi aan op de derde plek en dat was dan ook de dag uitslag. Lenn Nijs stelde in de laatste race zijn vierde plek veilig en dat ten koste van zijn teammaat Thomas Strauven die vijfde werd in de eindstand.

Thom Reinaerdts
Thom Reinaerdts is zonder twijfel de man in vorm in de MiniMax klasse. In een klasse die voornamelijk uit rookies, eerstejaarMiniMax dus, bestaat reed de GKS’er vlot naar de pole. Hij hield Jasper Lenaerts met bijna een seconde achter zich. Omer AsafKolot sloot als derde aan mocht starten vanaf de tweede rij. In de twee races die volgden, om 11u20 en om 15u10 trok Reinaerdts twee keer het laken naar zich toe. Zonder al te veel problemen schreef hij het dagtotaal op zijn naam en dat voor Jarvi Bachmatiuk die, in de tweede race een heel mooie prestatie neerzette, en Colin Van Lammeren.

Roderik Picker en Max Timmermans
Bij de Rotax Junioren zette Roderick Pikker een 57.245 neer in de kwalificaties. 0.049 seconden sneller dan Jeffrey Fikse en dus genoeg voor de pole. De eerste voor Nederlander, die uitkomt voor Taormina Racing, het team van Max Timmermans. Justin Polman reed de derde tijd, Kobe Pauwels en Milan Coppens sloten als vierde en vijfde aan.

Kobe Pauwels en Justin Polman
In de eerste race kwam Pikker goed weg, maar al snel bleek dat hij niet over voldoende snelheid beschikte om het tot het einde vol te houden aan kop. Het was Pauwels die, startend vanaf P4, naarmate de wedstrijd vorderde beter en beter in het ritme kwam en met enkele mooie acties de eerste race won. Justin Polman werd tweede. De Nederlander kon het tempo van Pauwels net niet volgen en verloor in de beginfase wat terrein. Dat gat kreeg hij niet meer dicht. Na Polman eindigde rookie Jules Castro als derde en dat herhaalde hij in race twee. Ook hierin was Pauwels de snelste voor Polman en Castro, meteen ook de einduitslag.

Arno Bernaert zette in de kwalificaties van de GentleMax en Senior Plus de snelste tijd neer. Robert Van Rompaey en Sylvian Kapusi werden tweede en derde. Van de snelheid die Bernaert in de kwalificatie had, bleef tijdens de race niet veel meer over. Hij viel al snel terug en kon geen vuist maken in de lastige omstandigheden. Voor Robert Van Rompaey lag de weg naar winst open, tot het linker achterwiel loskwam en Van Rompaey hard de bandenstapels in schoof. Sylvain Kapusi was de lachende derde en won de eerste race. Ook in race twee ging de winst naar Kapusi voor Bernaert en Vincent Van Kerckhoven.

Lars Van Vark
Dat Lars Van Vark een sterke regenrijder is, wisten we al. Hij bewees dat nog eens door de pole te pakken in de Senioren. Senna Van Walstijn en IlianBruynseels werden tweede en derde. Van Vark maakte een prima start in race één. Hij kon een klein gaatje slaan door de gevechten achter hem. In de regen is er altijd een binnen lijn en een buitenlijn. De ene is sneller, de andere is korter, en dat maakt het racen in de regen zo mooi om zien. Na Van Vark bleef de top vijf dan ook goed samen. Bruynseels en Van Walstijn maakte wel contact net voor de chicane en dat betaalde Van Walstijn cash. De overwinning zat er niet meer in voor de Nederlander. Die was voor Van Vark die het haalde voor een sterk teruggekomen Rick Bouthoorn en Ilian Bruynseels. Ook race twee kwam op naam van VanVark. Dit keer voor Senna Van Walstijn en opnieuw, Rick Bouthoorn. De rookie presteerde sterk dit weekend en pakte een mooie tweede plaats in de dag uitslag. Van Vark won uiteraard terwijl Senna Van Walstijn nog derde werd.

Xander Przybylak reed de snelste tijd in de kwalificaties van de DD2 klasse. De rookie haalde het voor Carl Cleirbout en Alexander Durlinger, die beide uitkomen in de DD2 Masters categorie. Race één werd nog makkelijk gewonnen door Przybylak maar in race twee vergaloppeerde Przybylak zich. Hij ging van de baan en dat legde de weg open voor Durlinger die de race won en daarmee ook algemeen het beste scoorde. Hij won voor Przybylak en Puelings.

Op 20 en 21 oktober komt de BMC weer in actie op Genk tijdens het slotweekend van dit kampioenschap!

Tekst: Philippe de Roeck - Foto's: Michael Melis

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op maandag 24 september 2018.