van der Horst

Kobe Pauwels kijkt ambitieus richting European RX3

Audi A1 RX3 van Kobe Pauwels
Audi A1 RX3 van Kobe Pauwels
Ook het wereld- en Europees kampioenschap tracht na een vrij dramatisch jaar de rug opnieuw te rechten en gaat binnenkort van start in Barcelona. Met Enzo Ide bij de Supercars RX1 en Kobe Pauwels in het Europees kampioenschap RX3 hebben we twee ijzers in het vuur die hopelijk België opnieuw op de kaart zetten op het hoogste niveau van het Rallycross RX.
Benny, Koen & Kobe Pauwels - Drie generaties autosport
Benny, Koen & Kobe Pauwels - Drie generaties autosport
De 16-jarige Kobe Pauwels is na grootvader Benny en vader Koen de derde generatie die zijn geluk gaat beproeven in een van de meest spectaculaire autosportdisciplines. En dat het menens is ten huize Pauwels bewijzen ze door in zee te gaan met Volland Racing, het Duitse team dat reeds zeven jaar op rij de Europese kampioen aflevert en komend seizoen niet minder dan zes Audi’s A1 inzet. Het vroegere Super1600, vanaf dit seizoen RX3, zal dus opnieuw ongetwijfeld worden gedomineerd door het merk met de vier ringen. Het super professionele team rond Rolf Volland ontfermt zich over de wagen van onze landgenoot Pauwels en de identieke exemplaren van de Russen Shigaboutdinov, Knyazev en  Belevskiy en de Hongaren Marton en Szíjj.

Het EK RX3 sluit vijfmaal aan bij het WK Supercar. Het seizoen start eind juli in Barcelona om daarna aan te sluiten in het Zweedse Höljes, het Franse Lohéac, de thuisrace in Spa-Francorchamps om dan af te sluiten op het circuit van Montalegre in Portugal. Vier van deze jonge wolven zitten reeds een of meerdere jaren onder de vleugels van Volland terwijl Belevskiy de titel pakte in 2020 en Marton reeds twee seizoenen op rij vice kampioen werd. De concurrentie is dus bijzonder ervaren en goed gewapend terwijl Pauwels met zijn 16 lentes de Benjamin en de rookie is binnen het team.

Lydden Hill: Maidentrip voor Kobe Pauwels in Audi A1 RX3 van Volland Racing
Lydden Hill: Maidentrip voor Kobe Pauwels in Audi A1 RX3 van Volland Racing
Wat uiteraard niet wil zeggen dat de youngster uit Leopoldsburg zijn vel niet duur zal verkopen. Nadat hij zijn maidentrip door covid-19 in het water zag vallen vorig seizoen op de Nürburgring, was hij voorhet eerst met de Audi A1 aan de slag in december tijdens de 2de en 3de manche van de 5 Nations BRX in het Britse Lydden Hill. Hij klopte toen in de eerste manche de kersverse Europees kampioen Belevskiy, beiden in een Volland-Audi A1. De tweede manche pakte hij zilver achter zijn teamgenoot. Tijdens een uitgebreide test in het Zweedse Höljes toonde hij zijn snelheid.

Ambitieus en mogelijk in combinatie met FIA Cross Car Academy Trophy
Kobe heeft ondanks zijn nog jeugdige leeftijd van 16 jaar toch reeds een pak titels bijeen gereden met ondermeer een Europese titel en een vice wereldtitel in karting. Zonder uiteraard de Cross Car te vergeten.

Kobe Pauwels XC Junior
Kobe Pauwels XC Junior
Kobe Pauwels: “Tijdens de tests in het Zweedse Höljes heb ik de concurrentie goed kunnen inschatten omdat ik quasi de enige was die de omloop nog moest ontdekken. Tijdens de tweede dag waren de chrono’s sneller en kon ik de andere piloten bijbenen. In Lydden Hill lukte ik een goede maidentrip in de Audi A1. Ik kon de eerste race winnen van Belevskiy, maar we moesten beiden het circuit nog ontdekken. Ik kan hieruit alleen maar besluiten dat ik me goed kan aanpassen op onbekend terrein. De andere rijders hebben reeds minstens eenmaal gereden op de circuits van het Europees kampioenschap. Ik wil me mengen tussen de Audi’s en zal zeer tevreden zijn als ik een podium kan wegkapen. Mijn papa zal fungeren als spotter en verder zal ik mijn oren en ogen de kost geven onder de tent van Volland Racing. En uiteraard is er de ervaring van Rolf Volland zelf die alle rijders over dezelfde kam scheert. We voorzien een leerproces van twee seizoenen in RX3 en daarna zien we wel”.

Mogelijks rijdt Pauwels niet het volledige Europees kampioenschap RX3 en zal het combineren met de FIA Crosscar Academy. Ieder land mag van de FIA een aantal piloten afvaardigen voor het FIA Crosscar Academy.
“Ik heb de eer om de Belgische kleuren te verdedigen, maar er vallen twee weekends samen met de RX. Een luxeprobleem zou ik het niet noemen, want de keuze is zeer moeilijk. Momenteel gaan we ervan uit dat we op het moment zelf kiezen voor het kampioenschap waarin we het beste klassement hebben", besluit het jonge talent.    

Foto's: Pauwels Motorsport / Johnny Loix / 5 Nations BRXDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op donderdag 8 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spain.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons