van der Horst

Kobus wint East Belgian Rally na thriller

Hermen Kobus-Erik de Wild - Skoda Fabia R5
Hermen Kobus-Erik de Wild - Skoda Fabia R5
De Nederlander Hermen Kobus heeft zaterdagavond in Sankt-Vith de East Belgian Rally, de achtste manche van het BK Rallykampioenschap, op zijn naam geschreven na een ijzingwekkende slotfase. Kobus was in zijn Skoda Fabia R5 slechts enkele tellen sneller dan de Peugeot 208 T16 van Kris Princen en de Citroën DS3 R5 van Vincent Verschueren. Freddy Loix moest opgeven maar verlengde wel, in alle stilte, zijn titel als kampioen van België.
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Vanaf de eerste meters maakten de protagonisten er een waar schouwspel van. In de openingsronde van vijf proeven, klokten evenveel verschillende rijders een besttijd. De WRC’s van Chris van Woensel en Benoit Allart schoten in Büllingen het best uit de startblokken, maar de R5’s sloegen meteen terug.



Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Princen klokte scratch en werd voor de eerste keer leider. Chris Van Woensel sprong haasje over na de derde chronorit, na een besttijd van Verschueren. Diezelfde Verschueren zette zich dan weer aan de kop na de vierde proef, na een besttijd van Kobus, maar het was alsnog Kris Princen die als leider een eerste keer over het podium mocht in Sankt-Vith. Hermen Kobus stak wel zijn neus aan het venster met een besttijd op KP Burg-Reuland.

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
De tweede ronde eiste slachtoffers. Van Woensel, vorige week nog winnaar van de Aarova Rallysprint van Oudenaarde, moest zijn Mitsubishi Lancer al vroeg op kant zetten na motorproblemen. Kort later volgde een nog grotere verrassing toen de Skoda Fabia R5, tot een schoolvoorbeeld van fiabiliteit, van Freddy Loix er de brui aan gaf met een kapotte transmissie.


Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Ondanks de opgaves van twee protagonisten werd de rally niet onthoofd. Integendeel. Princen, Kobus en Verschueren maakten er een ware titanenstrijd van. Na twee lussen van vijf proeven was het Verschueren die als koploper naar de slotfase mocht gaan. Hermen Kobus, die met mondjesmaat dichterbij kwam, stond toen al tweede op 2’2 van de Oost-Vlaming. Princen volgde amper 0’1 na Kobus.


Hermen Kobus-Erik de Wild - Skoda Fabia R5
Hermen Kobus-Erik de Wild - Skoda Fabia R5
Op de elfde proef haalden Princen en Kobus uit. Beide waren ze ruim vier tellen sneller dan Verschueren waardoor de Citroënrijder terug viel naar de laagste podiumplaats. Op de twaalfde proef klokte Kobus een besttijd en zette zich voor het eerst op kop van de koers. Op Amel, de slotproef verdedigde hij een kleine voorsprong van 0’8 seconden op Princen en 4’7 seconden op Verschueren.

De drie kemphanen gooiden zich als gekken op die dertiende proef, maar de posities veranderden niet meer. Kobus zette met een nieuwe scratch de puntjes op de i. Princen moest zich tevreden stellen met de tweede stek, Vincent Verschueren werd een knappe derde.

“Wat een waanzinnig spannende finale”, juichte Hermen na de finsh. “Ik wist dat er in het donker mogelijkheden waren, maar Kris Princen heeft ook ongelofelijk hard gereden. Dit is mijn eerste grote overwinning en waar kon ik die beter behalen dan in deze East Belgian Rally.”

Vincent Verschueren-Veronique Hostens - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren-Veronique Hostens - Citroën DS3 R5 Godrive
Ondanks een tweede stek was Princen niet ontgoocheld. “We verliezen de wedstrijd op de tiende proef, waar onze bandenkeuze niet ideaal was. Een kleine schuiver kost ons de zeg, maar dit was een fantastische wedstrijd.” Vincent Verschueren moest ontgoocheld erkennen dat de anderen in het donker iets sneller waren. “We waren er dicht bij…”, klonkt het ontgoocheld.



Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Door de strijd vooraan werd die op de achtergrond wat uit het oog verloren. Bertrand Grooten plaatste zijn C4 WRC op de vierde stek, uiteindelijk “maar” op 1min40 van de winnaar. Cédric Cherain werd vijfde. De Waal schakelde zichzelf al vroeg uit door een minuut straftijd. Die liep hij op toen hij vroeg in koers, aan een finish, tegen Verschueren reed omdat co-rijder André Leyh de verkeerde nota’s mee had.

Tim Van Parys - Porsche 997 GT3
Tim Van Parys - Porsche 997 GT3
Timothy Van Parijs eindigde mooi zesde met zijn Porsche terwijl Anthony Martin in het slot nog zevende werd omdat Tom Van Rompuy zich op de slotproef liet verrassen. Tom reed zijn tweede rally in de Ford Fiesta R5 en na een eerder succesvol debuut in Roeselare werden ook de East Belgian Rally en de Rally van de Condroz aan zijn kalender toegevoegd. Tom groeide opnieuw in de rally en verorberde veel kilometers met het oog op 2016. Hij was op weg naar een zesde plaats tot hij in de laatste KP van de weg raakte. Gemengde gevoelens dus bij VR Racing.


Titel
Guillaume Delley - Citroën DS3
Guillaume Delley - Citroën DS3
De achtste plaats was voor Guillaume Dilley. Niet onbelangrijk want Dilley was de enige die Loix nog van de titel kon houden. Echter, de DS3 R3-rijder moest daarvoor op het podium komen te staan. Een onbegonnen werk uiteraard. Door de achtste stek  van Dilley mag Freddy Loix, ondanks die opgave, zich voor het derde jaar op rij kampioen van België noemen.


Polle Geusens - Ford Fiësta R2
Polle Geusens - Ford Fiësta R2
Bij de Juniors maakte Gert-Jan Kobus het familiefeest compleet. Gert-Jan werd geholpen door de stevige crashes van Polle Geussens en Guillaume De Ridder en een afgebroken wiel bij een impressionante Joachim Wagemans , maar een twaalfde stek algemeen bewijst dat de 21-jarige Kobus een sterke rally reed. Bij de historics ging de winst niet onverwacht naar “régional de l’étappe” Rainer Hermann. Pieter-Jan Maeyaert werd knap tweede.
 
Sandro Delaere
Foto's: RIP/Davy Degryse

 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zondag 27 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons