van der Horst

Kouvola: Opnieuw Kristoffersson voor een verrassende Rytkönen

Johan Kristoffersson wint race 1 in Finland
Johan Kristoffersson wint race 1 in Finland
De Zweed Johan Kristoffersson heeft op Finse bodem zijn tweede zege van het seizoen behaald en net als tijdens de eerste ronde in Zweden pakte hij de pole en de zeges in de halve finale en finale. Opnieuw de volle puntenoogst dus. Maar de meeste aandacht ging naar de regerende Finse kampioen Juha Rytkonen die met de derde Hyundai uit de GRX-stal naar een schitterende tweede plaats reed, na winst in de halve finale.
Podium dag 1 Finland
Podium dag 1 Finland
Zes jaar na de eerste en ook laatste WK-manche op het Finse Kouvola werd dit circuit terug in het kampioenschap opgenomen nadat verschillende andere circuits door covid-19 de handdoek moesten werpen. Na Zweden is er ook in Finland een double-header voorzien waardoor er twee volledige races worden afgewerkt op zaterdag en op zondag. Omwille het materiaal te sparen en wegens de tijdsdruk worden maar drie in plaats van vier kwalificatieheats afgewerkt. Eénmaal pech en je kan een plaats in de halve finale vergeten. Daar kunnen ondermeer Abbring, Chicherit en Doran van meespreken. 19 wagens kwamen aan de start waarvan vijf thuisrijders met Niclas Grönholm, Jani Paasonen, Jere Kalliokoski, Atro Määtä en regerend Fins kampioen Juha Rytkönen. Deze laatste mocht zijn bips schuiven in de derde Hyundai waarmee Krisztian Szabo nog onderweg was in Zweden.

Timmy Hansen
Timmy Hansen
Aktueel leider in de tussenstand, Johan Kristoffersson was opnieuw buiten categorie en zette driemaal op rij de snelste chrono op de tabellen. Na de tweevoudige wereldkampioen was uiteraard ook Tomas Ekström opnieuw vooraan te vinden met een tweede plaats in de kwalificaties voor Timmy Hansen en een verrassende Juha Rytkönen, die zijn kopman Grönholm nipt voorbleef.

Juha Rytkönen
Juha Rytkönen
Kristoffersson won zijn halve finale voor Timmy Hansen en Grönholm, die na een mindere start in de eerste ronde ging jokeren en zodoende een goede zaak deed richting finale. Rytkönen pakte in de tweede halve finale verrassend de leiding en verwees de Audi S1 van Ekström naar de tweede plaats. Maar de Zweedse sterrijder moest net als ploegmaat Larsson even later de Audi aan de kant zetten en dus geen Audi’s op de startgrid van de finale. Na de Finse kampioen werden Kevin Hansen en Bernd Scheider tweede en derde in de halve finale. Opnieuw en voor de derde maal op rij parkeert de Duitse ex DTM-kampioen de Seat op de startgrid van de finale.

Start finale Race 1 Finland
Start finale Race 1 Finland
Tijdens die finale kwam de VW Polo van Kristoffersson het snelst uit de startblokken voor de Hyundai van Rytkönen, Timmy Hansen, Niclas Grönholm, Kevin Hansen en Timo Scheider. Grönholm ging reeds in de eerste ronde jokeren met de bedoeling om vrij het gaatje dicht te rijden. Kristoffersson wachtte tot de laatste ronde om de jokerlap in te duiken. Timmy Hansen gokte duidelijk op een podiumplaats, want hij bleef in het spoor rijden van zijn landgenoot en ook hij wachtte tot de laatste ronde. Rytjkönen kon zodoende opnieuw inschuiven naar de tweede plaats en Hansen kon nog nipt Grönholm voorblijven.

Op de Renaults na heeft de concurrentie na Zweden niet stil gezeten en hebben we de indruk dat Peugeot en Hyundai opnieuw dichter zijn geslopen. Al is de combinatie Kristoffersson/VW Polo (chassis ex Ogier) toch nog de te kloppen combinatie.

Foto's: Paulo MariaSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 29 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Finland.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons