van der Horst

Twee Nürburgring Nordschleife-kampioenschappen in 2024?

Start 2023 NLS 6
Start 2023 NLS 6
Het zal de aandachtige lezer ongetwijfeld opgevallen zijn dat er nog geen kalender gekend is voor seizoen 2024 van de Nürburgring Langstrecken Serie, het kampioenschap dat uitsluitend op de Nürburgring Nordschleife wordt verreden. Dat is het gevolg van een strijd die achter de schermen wordt uitgevochten in de rechtbank. Net voor aanvang van het nieuwe jaar is nog altijd onduidelijk hoe de zaken ervoor staan, en een oplossing lijkt niet meteen in de maak. Integendeel, de kans is groot dat er volgend jaar niet één, maar twee series worden afgewerkt.
Start 2023 NLS 8
Start 2023 NLS 8
Een kleine reconstructie met dank aan onze collega Willem J. Staat van Autosport.nl, die in de zomer als eerste een alarmsignaal de wereld instuurde. Hij kwam namelijk met het nieuws dat de Nürburgring Holding GmbH, dat eigenaar is van de Nürburgring GmbH, per direct alle bestaande contracten met VLN Sport GmbH Co., de organisatie achter de NLS, had opgezegd.

AvD (Autoclub von Deutschland) wou namelijk, met de zegen van de holding achter de Nürburgring, met een eigen concept komen, waar ook ex-VLN-kopstukken Ralph-Gerald Schlüter en Peter Bonk bij betrokken zouden zijn. Zij zouden het kampioenschap Nürburgring Endurance Series willen noemen en onder die vlag acht wedstrijden organiseren. Dat nieuws kwam aan bij VLN, aangezien zij aankondigden in 2024 ook alle wedstrijden te organiseren. Daardoor bleek een rechtsgang tevens onvermijdelijk.

ProSport Racing - Aston Martin Vantage AMR GT3
ProSport Racing - Aston Martin Vantage AMR GT3
2023 werd nog afgewerkt, maar sindsdien blijft het muisstil. Tot Motorsport-Total.com onlangs met nieuws over de brug kwam. De rechtbank in Mainz heeft namelijk een vonnis uitgesproken over het dispuut, maar beide partijen liggen nog in de knoop over de datum van de wedstrijden. Dat is vooral in het nadeel van de VLN, dat minder races kan organiseren dan het zou willen.

Volgens de rechtbank zouden beide kampioenschappen naast elkaar moeten kunnen bestaan, met elk zes data. Als de Nürburgring Holding niet de nodige datums kan blokkeren, zal dat herleid worden naar vier raceweekends voor elk kampioenschap. Volgens de VLN is dat onmogelijk, al blijven ze wel recht hebben op het gebruik van het circuit en de infrastructuur, zoals dat sinds 2013 vastgelegd is. Er is gekeken naar een variant om alleen de Nordschleife te gebruiken, maar ook dat is geen haalbare kaart. De VLN heeft beroep aangetekend en de uitspraak zou net voor Kerstmis door het Hooggerechtshof in Koblenz worden bekendgemaakt.

Teams in het ongewisse

Start 24H Nürburgring 2023
Start 24H Nürburgring 2023
Wat betekent dat voor de teams? Een bijzonder problematische situatie is het antwoord. Aangezien beide partijen nog niets overeengekomen zijn, weet niemand wat er volgend jaar gaande zal zijn op de Nordschleife. En als er een akkoord uit de bus komt, valt dus nog af te wachten hoeveel data beide kampioenschappen krijgen.

Kiezen de teams voor één van beide competities of voor beide? Of trekken ze nu al hun conclusies en trekken ze elders heen? Er doen geruchten de ronde over één kampioenschap gericht op GT's en een ander voor de rest van het NLS-deelnemersveld, maar financieel zou dat niet haalbaar zijn.

Bovendien heeft die chaos ook een impact op de komende 24 Uur van de Nürburgring. Aangezien die voortaan deel uitmaakt van de Intercontental GT Challenge, zal een aantal rijders zijn licentie moeten behalen om überhaupt te mogen deelnemen aan de etmaalwedstrijd. Voor profs en fabriekspiloten is dat geen probleem, maar voor amateurs als Kenny Habul en consoorten zijn die voorgaande races van belang om met een GT3 de Nordschleife te mogen trotseren.

Publiek 2023 NLS 9
Publiek 2023 NLS 9
En dan zwijgen we nog over de fans. De Interessegemeinschaft Langstrecken Nürburgring, die de belangen van teams en rijders vertegenwoordigt, liet aan Motorsport-Total.com verstaan dat ze niet gediend zijn met de situatie, en dat beide partijen nog geen letter gecommuniceerd hebben naar volgend jaar toe, waardoor iedereen in de kou staat. Naast de teams zijn de fans uiteindelijk even grote verliezers, want de NLS trekt veel publiek aan, zeker na corona. Kortom, het is ongeduldig wachten op wat zal volgen. Zeker lijkt dat het een lange winter zal worden in en rond het Eifelgebergte.

Foto's: NLS - Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Nürburgring Langstrecken Serie op donderdag 30 november 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons