van der Horst

Krijgt Belcar buitenlandse uitstap en lagere normtijd in 2018?

Start 2017 American Finals Belcar Endurance
Start 2017 American Finals Belcar Endurance
De kalender van het Belcar Endurance Championship zal in 2018 waarschijnlijk vijf wedstrijden tellen, waarbij men tweemaal naar het Circuit van Spa-Francorchamps trekt en mogelijk voor het eerst sinds jaren ook opnieuw een buitenlandse trip beoogt. In de paddock was afgelopen weekend eveneens te horen dat er bijna consensus bestaat over het verlagen van de normtijd naar 1:30 te Circuit Zolder. De prototype-klasse (Belcar 2) zal in dat geval meer dan ooit de referentie worden, waarbij er daarnaast naar verluidt ook wordt gekeken naar TCR.
In de Belcar-paddock circuleerde een document waarop de onderstaande voorlopige kalender prijkte. Zes meetings dus, viermaal Circuit Zolder en tweemaal Spa. Autosport.be kan echter onthullen dat er een alternatieve kalender bestaat waarbij ook een buitenlandse uitstap niet uitgesloten is. In dat scenario zou er een wedstrijd minder verreden worden te Circuit Zolder. Bovendien zijn er teams die de kalender, met of zonder buitenlandse uitstap, liefst niet uitgebreid zien naar zes meetings. De Belcar Commissie zal dus de komende weken en maanden nog heel wat overleg te doen hebben, maar één ding is duidelijk: Belcar leeft bij de teams, dat tekenden we afgelopen weekend meermaals op in gesprekken met verantwoordelijken van deelnemende teams.

Deldiche Racing by JDC Events & Mc Donald's Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing by JDC Events & Mc Donald's Racing - Norma M20 FC
Een groot discussiepunt is en blijft echter de normtijd. De normtijd is in Belcar Endurance ingevoerd met twee doelen: enerzijds het proberen te equilibreren van de GT's en de proto's - bij voorbaat reeds een zeer moeilijke opdracht gezien de flinke onderlinge verschillen tussen die type's racewagens. Anderzijds was de normtijd bepaald zodat ook de teams die onderaan het klassement strijden nog aan boord konden blijven. De FIA-reglementen schrijven namelijk een 130%-grens voor wat betreft de kwalificatienorm. Indien de normtijd twee jaar geleden reeds op 1:30 was gezet, was de kans niet onbestaande dat er bijvoorbeeld enkele BMW Clubsport's (toen nog geschoeid op semi-slicks) geen startrecht kregen.

Convents Racing - BMW Clubsport Trophy
Convents Racing - BMW Clubsport Trophy
130% van 1:30 is namelijk 1:57, met Convents Racing in 2015 in staat om hoge 1:57's te rijden terwijl het gros van de deelnemers chrono's liet optekenen van 1:58, 1:59, 2:00 of hoger. Gezien de meeste BMW Clubsport's in Belcar de dag van vandaag op slicks door het leven staan, gingen de rondetijden omlaag en dus is er een reden minder om de normtijd hoger dan 1:30 te houden. Saillant detail: een aantal teams kijkt momenteel de kat uit de boom voor een aankoop van een prototype voor 2018; veel zal afhangen van duidelijkheid over de reglementen voor 2019-2020-2021 om door te zetten met een investering. Nogmaals: de Belcar Commissie... zal dus de komende weken en maanden nog heel wat overleg te doen hebben!

Voorlopige kalender Belcar Endurance Championship 2018

7-8 april: New Race Festival & Blancpain GT Series (Circuit Zolder - 125 min.)
2-3 juni: Spa Euro Race (Spa Francorchamps - 180 min.)
30 juni-1 juli: Zolder Superprix (Circuit Zolder - 180 min.)
9-12 augustus: 24 Hours of Zolder (Circuit Zolder - 24H)
29-30 september: Racing Festival (Spa-Francorchamps - 180 min.)
20-21 oktober: American Festival NASCAR Finals (Circuit Zolder - 120 min.)

Foto's: Marnik Mouchaers



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons