van der Horst

Krijgt Formule E volgend seizoen een nieuwe kwalificatieformat?

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
De laatste jaren introduceerde de Formule E een kwalificatieformat waarbij de top zes telkens als eerste mocht starten in de kwalificatie en daardoor telkens benadeeld werd. Sinds de overgang naar een officieel wereldkampioenschap groeide het misnoegen over hoe die kwalificatie verliep. Daarom besloot de organisatie om vanaf volgend seizoen een nieuw format te introduceren, mits goedkeuring van de wereldmotorsport raad, die eind deze week plaatsvindt.
  • Prospeed Competition
Toen men het nieuwe kwalificatieformat voorstelde enkele jaren terug, was dat om het kampioenschap interessanter te maken. Helaas kreeg het heel veel tegenkanting van de media,  supporters en de piloten zelf, waarbij het vooral ging over het feit dat het kunstmatig en vooral oneerlijk aanvoelde. Daarom besloot men om het format onder de loep te nemen en gaat men nu een soort knock-outsysteem introduceren.

Het plan is dat men begint met twee groepen van elf piloten die twaalf minuten krijgen om hun beste ronde te produceren, waarna de top vier uit elke kwalificatie doorstoot naar de kwartfinale. Daar zal de snelste uit groep één het opnemen tegen de vierde uit groep twee, de tweede tegen de derde, enzovoort. Alle winnaars stoten door naar de halve finale waar zij terug een één-tegen-één gevecht voorgeschoteld krijgen, om dan te eindigen met twee piloten die vechten om de pole. Overigens kwam dit format niet van de organisatie zelf, maar van Sam Bird, die al elke race in de Formule E gereden heeft. Of dit systeem goedgekeurd zal worden, zullen we op 15 oktober weten na de vergadering van de wereldmotorsport raad.

Foto: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 12 oktober 2021.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons