van der Horst

Kristoffersson wint eerste manche. Opnieuw uitstekende Enzo Ide

Timmy Hansen in de fout tijdens de finale World RX
Timmy Hansen in de fout tijdens de finale World RX
Johan Kristoffersson won op zaterdag de eerste manche van de World RX double header in Spa Francorchamps. Zijn vijfde zege op zes wedstrijden. In de Euro RX1 won onze landgenoot Enzo Ide de eerste heat en werd derde in de tweede heat. Viktor Vranckx, de leider in RX2e kon voor eigen volk nog niet overtuigen met tweede vijfde plaatsen.
  • LTF
Start finale World RX1
Start finale World RX1
België is het vierde land dat de nieuwbakken elektrische World RX aandoet, maar het is wel de zesde en zevende manche van het seizoen omdat de wedstrijden in Letland, Portugal en België telkens double headers zijn of twee volwaardige races in één weekend. Met nog twee double headers te gaan in Spanje en Duitsland komt dit wereldkampioenschap van voorlopig acht (!) rijders uit op een totaal van elf races. Alleen de seizoenopener in Noorwegen was één wedstrijd.

Johan Kristoffersson - VW Polo World RX1
Johan Kristoffersson - VW Polo World RX1
In Spa slaagde Johan Kristoffersson tijdens de eerste manche van het weekend erin om niet te winnen in de twee kwalificatieheats, noch de progression race en de halve finale. Maar na de finale stond hij wel opnieuw op het hoogste ereschvotje. De Zweed Timmy Hansen pakte met zijn Peugeot de pole voor de Finse Hyundai van Niclas Grönholm, de tweede Peugeot van Kevin Hansen, de Seat Ibiza van Rene Münnich en de Volkswagen Polo van Kristoffersson. De WK leider stond dus volledig aan de buitenkant en moest de schade beperken. Timmy Hansen schoot het best uit de startblokken, maar aan de haarspelt boven op de Raidillon ging de Zweed. Kirstoffersson kon optimaal profiteren en lukte zodoende zijn eerste zege van de dag, maar wel de belangrijkste. Hij won voor Kevin Hansen. Op zojndag staat het tweede luik van de double header op het programma.

Enzo Ide jumpt naar de zege in eerste heat
Enzo Ide jumpt naar de zege in eerste heat
Anton Marklund - Hyundai i20
Anton Marklund - Hyundai i20
In Euro RX1, met 16 wagens aan de aftrap deed onze landgenoot Enzo Ide in de eerste heat wat van hem werd verwacht na zijn knappe zege in Portugal. Hij won met zijn Audi S1 voor de Hyundai’s van Marklund en Rytkönen terwijl titelkandidaat Anton Marklund de tweede heat won voor Baumanis en Ide. Marklund en Ide hebben een ideale uitgangspositie richting halve finale gezien ze beiden de pole bemannen voor de derde kwalificatieheat op zondag.Viktor Vranckx - RX2e
Viktor Vranckx - RX2e
De piepjonge Viktor Vranckx kan voor eigen volk zijn succesreeks verder zetten en een definitieve kloof slaan richting de titel in RX2e. Maar de leider in het kampioenschap kwam niet verder dan twee vijfde chrono’s na problemen met de achterophanging en een contact met de muur in de jokerlap. We gaan ervan uit dat hij de scheve situatie recht trekt tijdens de derde heat op zondag en de progression race. Om daarna naar zijn derde zege van het seizoen te knallen voor eigen supporters.

Foto's: Johnny Loix / Nico MombaertsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 8 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Benelux.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons