van der Horst

Kroatië: "Het vreet ons levend op"

Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
De shakedown van de Rally van Kroatië, de vierde manche van het WRC, was donderdagochtend voor veel rijders het eerste moment om een reactie te geven op het overlijden van Craig Breen. De emoties namen dan ook de bovenhand bij veel rijders. "Het vreet ons levend op", aldus Ott Tänak. "We rijden voor Craig", klonk het bijna unisono.
Geen mens, noch rijder, die na de eerste run op de shakedown in Okic keek naar de tijdstabellen. Alle aandacht ging naar Craig Breen (Hyundai), die een week geleden tragisch om het leven kwam tijdens een testsessie in Kroatië.

Hyundai komt met een bijzondere decoratie aan de start, een eerbetoon aan de 33-jarige Ier. De Fin Esapekka Lappi (Hyundai) hield het amper droog. "De auto ziet er fantastisch uit. Ik was aan het trillen aan de finishlijn. We gaan er allemaal anders mee om, maar voor mij is het moeilijk." Lappi kende een soortgelijke carrière en kruiste meerdere keren het pad van Breen. "Het zal een moeilijke rally zijn voor iedereen, maar als team en als rallyfans vormen we een grote familie. We moeten sterk blijven en blijven gaan. Dat is wat Craig had gewild", aldus Thierry Neuville (Hyundai).

Ott Tänak (Ford), vaak onderkoeld in zijn reacties, kwam met een ontzettend emotionele en warme boodschap. "Het is moeilijk, het vergt veel en het is zo hard voor ons. Het is leeg binnenin en het vreet ons levend op. Het is zwaar", alvorens hij zich richtte naar de camera met een brede glimlach. "Ik heb beloofd om een glimlach te geven aan Jackie (de mama van Breen). We blijven gaan", terwijl hij even wuifde.

Ook Gus Greensmith en Adrien Fourmaux, vorig jaar nog teamgenoten van Breen, reageerden aangeslagen. Er liep wel een rode draad door de interviews. "We rijden voor hem", "hij zou het zo gewild hebben" en "we proberen ons, zoals hij zelf altijd deed, te amuseren", klonk het meermaals.

Foto: Esapekka Lappi - Twitter @esapekkalappi



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 20 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons