van der Horst

Kronos Events : « De BRCC moet evolueren in 2015 »

Start BRCC Zandvoort
Start BRCC Zandvoort
« Nadat we drie jaar geïnvesteerd hebben in het Belgian Racing Car Championship kunnen we het ons niet veroorloven om voor een vierde seizoen wéér geld te verliezen ». Voor Jean-Pierre Mondron en Marc Van Dalen, de aandeelhouders van Kronos Events is het duidelijk : « Wij hadden de beslissing kunnen nemen om een definitief eind te maken aan de BRCC, maar dit ligt niet in onze aard en wij denken dat een complete stopzetting van het nationaal circuitkampioenschap een grote slag zou toebrengen aan de belgische autosport. En dus zijn we gaan werken aan andere plannen ! »
BRCC 2014
BRCC 2014
Marc Van Dalen en Jacky Andrzejewski organiseerden voorbije woensdag in Zaventem een meeting met de vertegenwoordingers van de  BRCC teams en legden hen een mogelijke evolutie voor het kampioenschap 2015 voor. In concreto is het de bedoeling om zich te associëren met bestaande competities, waaraan de BRCC teams zouden kunnen deelnemen met in achtname van de technische en sportieve reglementen van de desbetreffende competities. « Wij hebben goede contacten met de GT Open, met de GT Tour, de British GT  de Supercar Challenge, en nog andere organisatoren. Zij gaan  volgend jaar allen meer in de richting van endurance-wedstrijden. Het voordeel van deze struktuur is dat wij als Kronos Events geen pistetijd meer dienen aan te kopen zoals wij de voorbije drie jaar hebben gedaan, en dat de bovenvermelde organisatoren ook vragende partij zijn om meer auto’s aan de start te krijgen. Door dit alles worden de financiële risico’s voor Kronos Events redelijker dan tot hiertoe het geval was. »


Pitstop Belgium Racing
Pitstop Belgium Racing
In de praktijk zullen er vanzelfsprekend vertegenwoordigers van Kronos Events aanwezig zijn tijdens de verschillende meetings om als tussenpersoon te fungeren tussen de BRCC teams en de organisatoren. Aan het einde van de meeting zal een specifiek BRCC klassement opgemaakt worden evenals een « eigen » BRCC podiumceremonie georganiseerd. Kronos Events neemt de specifieke communicatie rond de prestaties van de Belgen op zich. Aan het einde van het seizoen zullen er door de RACB 2 titels van Belgisch kampioen  uitgereikt worden : een voor de huidige « Pro » divisie – m.a.w. de GT3’s – en een voor de wagens die beantwoorden aan het « Cup » reglement.

Thems Racing by Powercars - Ferrari 458 Challenge
Thems Racing by Powercars - Ferrari 458 Challenge
Een eerste werkdocument i.v.m. de kalender 2015 bevat 9 meetings, met mogelijke wedstrijden in Zolder (Supercar), op Paul Ricard (GT Open), in Le Mans (GT Tour), op de Nürburgring (GT Tour samen met de GT Open), in Spa (GT Tour en GT open en ook de British GT), op Silverstone (GT Open), op Monza (GT Open en GT Tour), zelfs op het circuit l’Anneau du Rhin voor een wedstrijd, exclusief gereserveerd voor de BRCC wagens. « Na overleg met de BRCC teams en met de desbetreffende organisatoren willen wij uit de 9 mogelijkheiden uiteindelijk een kalender van 6 proeven distilleren die de goedkeuring van alle partijen wegdraagt » preciseert  men nog bij Kronos Events.

Slechts enkele « verplichtingen » voor de deelnemende teams : zich in het kampioenschap op voorhand inschrijven, deelnemen aan minimum 5 wedstrijden en exclusief op Michelin banden rijden, want de bandenfabricant blijft de BRCC trouw.

Kumpen/Longin/Belien - PK Carsport Audi R8 LMS ultra
Kumpen/Longin/Belien - PK Carsport Audi R8 LMS ultra
« De reactie van de teams die wij woensdag mochten ontmoeten was zeer positief » merkt Marc Van Dalen tot zijn grote tevredenheid op. « Zij begrijpen zéér goed dat de actuele situatie voor ons niet meer houdbaar is, en dat rekening houdend met de stijgende organisatiekosten de toekomst erin zal bestaan om zich met andere kampioenschappen te associëren. We gaan dus voluit aan de slag om dit projekt verder uit te werken en om het seizoen 2015 degelijk voor te bereiden. »


MExT Racing Team - Porsche 997 GT3 Cup
MExT Racing Team - Porsche 997 GT3 Cup
Op middellange termijn werkt Kronos Events ook nog aan andere projecten : « Met het oog op 2016, en indien de formule 2015 aanslaat, zouden we dit GT kampioenschap kunnen verderzetten », bevestigt Marc Van Dalen. « Maar parallel aan dit kampioenschap willen wij een nieuw nationaal kampioenschap voor tourismewagens op poten zetten, dat tegelijkertijd én spektakulair én financieel haalbaar is. Deze formule is duidelijk aangepast aan de markt en aan de huidige economische situatie, maar het is nu nog te vroeg om dit project in detail voor te stellen. »

In afwachting, en dat is op dit ogenblik het allerbelangrijkste, zal het kampioenschap van België 2015 wel degelijk plaatshebben !

Foto's: NSC-Kronos-Belgium Racing-Niels Vaec-Georges de Coster-RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op vrijdag 3 oktober 2014.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons