van der Horst

Laguna Seca: eindelijk prijs voor Chip Ganassi Racing

Chip Ganassi Racing - Cadillac V-Series.R
Chip Ganassi Racing - Cadillac V-Series.R
Dit jaar kende Chip Ganassi Racing met Renger van der Zande en Sébastien Bourdais als rijders, nog niet veel succes met hun Cadillac V-Series.R, tot afgelopen weekend. Het Nederlands-Frans duo won namelijk de manche op Laguna Seca, met bijna vier seconden voorsprong op Porsche Penske Motorsports van Nick Tandy en Mathieu Jaminet. Overigens kregen we ook een unicum in GTD.
Porsche Penske Motorsports - Porsche 963
Porsche Penske Motorsports - Porsche 963
De kwalificaties zelf waren al een uniek op zich, want in drie van de vier klassen stond er namelijk een Porsche op pole. Toch werd het een incidentrijke race, met maar liefst vijf full course cautions. Bij de laatste daarvan lag de Action Express Racing Cadillac met Pipo Derani en Alexander Sims op kop, maar op iets meer dan 40 minuten van het einde nam van der Zande de leiding over en gaf deze niet meer af. Daar achter kon de Porsche 963  #6 ook oprukken van plaats vier naar plaats twee. Sims kon wel de derde plaats behouden, terwijl de Wayne Taylor Racing Acura en de BMW Team RLL #24 de top vijf vervolledigden.

Overigens kreeg IMSA nu ook zijn debuut van het eerste Porsche LMDh klantenteam. De Porsche van JDC Miller MotorSports met Tijmen van der Helm en Mike Rockenfeller eindigde als zevende. In LMP2 ging de winst naar TDS Racing met Steven Thomas en Mikkel Jensen, na een intens duel met PR1 Mathiasen Motorsports.

Kellymoss with Riley - Porsche 911 GT3 R (992)
Kellymoss with Riley - Porsche 911 GT3 R (992)
Bij de GTD's ging de winst naar de Kellymoss with Riley Porsche van Kay van Berlo en Allan Metni. Het duo had aan de meet negen tellen voorsprong op de Turner Motorsport BMW van Bill Auberlen en Chandler Hull, terwijl de andere Kellymoss with Riley Porsche van Alec Udell en Julian Andlauer het podium vervoegde. Uiteindelijk werd het wel een uniek gegeven, want de eerste GTD Pro wagen was de WeatherTech Racing Mercedes van Daniel Juncadella en Jules Gounon en dat op een achtste plek bij de GT's. Dit is de laagste plek ooit dat een Pro-team achter de GTD's eindigde, al was er in de race ook de nodige verwarring, waarbij Corvette en de Heart of Racing Aston Martin ook zwaar bestraft werd, vanwege het niet correct volgen van de procedures. De Vasser Sullivan Lexus van Jack Hawksworth en Ben Barnicoat eindigde als tweede en de Pfaff Motorsports Porsche van Klaus Bachler en Patrick Pilet als derde.

Foto's: IMSA - Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 15 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Laguna Seca.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons