van der Horst

Lamborghini Super Trofeo: Anticlimax na boeiende race voor de zege

Winnaars Blomstedt-Kujula ondanks een zware crash
Winnaars Blomstedt-Kujula ondanks een zware crash
De tweede race van de Lamborghini Super Trofeo is geëindigd onder code rood na een zware crash van leider Fredrik Blomstedt en Luca Rettenbacher (tweede in de race) bij het dubbelen van enkele deelnemers. De Oostenrijker en de Zweed kwamen in de remzone van de Pif-Paf onvrijwillig in aanraking met elkaar. De Lamborghini van de onfortuinlijke Blomstedt boorde zich in de bandenmuur waarbij ook enkele marshalls geraakt werden. Volgens de laatste meldingen vielen er enkel lichtgewonden, een half mirakel gezien de zware impact.
Gerard Van der Horst - Van der Horst Motorsport
Gerard Van der Horst - Van der Horst Motorsport
De race is geëindigd zoals die is gestart; in de grootste verwarring. Net voor de start begon het te regenen en de start werd tien minuten uitgesteld om de piloten de kans te geven van rubber te wisselen. Het leek achteraf maar een kleine bui en dan nog niet eens over de ganse omloop. De regenrubbers gaven op bepaalde plaatsen een klein voordeel, maar de slickrijders bleven in het voordeel. De kwalificatie van race 2 werd grotendeels gereden door de minder snelle piloten en we kregen de wagens van Lind-Larsson en Rettenbacher-Mauron op de eerste startrij voor Altoe-Zampieri, Kujula-Blomstedt, Tweraser-Jeffries en Basz-Postiglione. Frederik Schandorff, de co van onze landgenoot Niels Lagrange, reed dit weekend zijn eerste meters op Francorchamps en sloot de kwalificatie af op een 16de startplaats. In de Lamborghini Cup was het ditmaal de beurt aan Gerard Van der Horst die de pole pakte voor Collado en Hesse.

Door de natte omstandigheden bij het aanremmen van de Source kregen we een kalme start van het afgeslankte 44-koppig startveld en het was Lund die de koppositie hield voor Rettenbacher, Jeffries, Kujula en Basz. In de Lamborghini Cup moesten Van der Horst en Collado eerst het hoofd buigen voor Hesse, maar nadien kwam Van der Horst opnieuw aan de leiding voor een spannend duel met grootste rivaal Collado.

Lagrange - Schandorff - Lamborghini Super Trofeo
Lagrange - Schandorff - Lamborghini Super Trofeo
Door de twee opwarmingsronden ging de pitwindow reeds open na 12 minuten koers en voor de piloten die opteerden voor regenrubbers een duidelijke verademing, want iedereen ging terug met slicks de baan op. Blomstedt kon oprukken van drie naar één terwijl Tweraser reeds snel in Mauron zijn meerdere moest erkennen en naar de derde plaats verhuisde voor Zampieri en Postiglione. Deze laatste rukte op naar de derde plaats en zette zware druk op Mauron. Hierdoor kwamen beiden snel op de hielen trappen van leider Blomstedt. In de remzone van de Pif-Paf wou de Zweed nog voorbij enkele gedubbelde rijders die aan het strijden waren voor hun plaats in het peloton. Met drie wagens naast elkaar zou het moeilijk worden en Blomstedt werd onvrijwillig aangetikt. Wat volgde was een doodsmak waarbij zowel piloot als enkele marshalls niet ongeschonden uit het avontuur kwamen. Er volgde onmiddellijk een code rood waardoor de eindstand een ronde werd terug gedraaid. Hierdoor werd het duo Kujula-Blomstedt als winnaars uitgeroepen voor Mauron-Rettenbacher en Postiglione-Basz. Na gisteren wint Bonaldi Motorsport twee races op rij zonder ook als eerste over de meet te komen.

William van Deyzen - Van der Horst Motorsport - Lamborghini Huracan Super Trofeo evo
William van Deyzen - Van der Horst Motorsport - Lamborghini Huracan Super Trofeo evo
Lagrange kon zijn opmars niet verder zetten en in tegenstelling tot de prachtige inhaalrace van gisteren, werd de Limburger nu 13de algemeen en achtste in PRO. De winnaars van race 1 op vrijdag, Snoeks en Pull moest zich tevreden stellen met een 15de plaats en 9de PRO na een dertiende chrono tijdens de tweede kwalificatie.

Gerard Van der Horst mocht in de Lamborghini Cup vertrekken vanop de pole, maar had een klein probleempje met de pitlimiter tijdens de verplichte pitstop en verloor zodoende bij het buiten rijden een vijftal seconden op naaste belager Collado. De Fransman won zodoende opnieuw voor Van der Horst die hierdoor zijn voorspring in de tussenstand ziet slinken, maar alsnog als leider naar de volgende afspraak richting Nürburgring trekt. Hesse was goed gestart, maar viel tijdens de wedstrijd terug zodat William van Deyzen alsnog de derde podiumstek kon innemen.

Foto's: RIPSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Lamborghini Super Trofeo op zaterdag 28 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons