van der Horst

Lamborghini Super Trofeo: Gerard Van der Horst klaar voor vijfde Europese titel

Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
Na een valse start door het wegvallen van de eerste wedstrijd in Imola is Paul Ricard komend weekend het toneel van de openingsmanche van het seizoen 2023. De Lamborghini Super Trofeo is de snelste merkencup ter wereld en het deelnemersveld is intussen aangedikt tot 47 wagens. Voor Gerard Van der Horst is het reeds het achtste seizoen op rij en hij gaat resoluut voor een vijfde Europese titel en een tweede wereldtitel in de Lamborghini Cup.
Gerard Van der Horst - Lamborghini Super Trofeo evo2
Gerard Van der Horst - Lamborghini Super Trofeo evo2
De zakenman uit Fijnaart heeft er duidelijk zin in en is er in ieder geval mentaal klaar. Er zijn nog wel enkele onbekende factoren die nog niet volledig duidelijk zijn zoals de nieuwe Hankook banden en de concurrentie op de omloop.

Gerard Van der Horst: “Net zoals vorig jaar konden we ons seizoen niet optimaal voorbereiden. En dit omdat het enerzijds reeds de tweede maal op rij is dat het Middle East kampioenschap (januari) niet doorging in de Verenigde Arabische Emiraten en anderzijds omdat de beloofde nieuwe banden van Hankook alsnog niet geleverd zijn. We hebben ons trainingsprogramma noodgedwongen ingekort omdat we niet aan de set up van de wagen konden werken”.

De Lamborghini Super Trofeo is afgelopen winter overgeschakeld van Pirelli naar Hankook. Bij Hankook hebben ze een nieuwe band ontwikkeld voor de Lamborghini Super Trofeo, maar deze is nog niet leverbaar. Parallel met deze nieuwe band moeten ook de veren en de stabilo’s worden aangepast. Dus dienen de teams voor de start van het seizoen een volledige nieuwe set up te vinden. Maar als de banden er niet zijn, dan heeft testen geen enkel nut.

Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
“Via het kampioenschap van de 24HSeries, die ook op Hankook wordt verreden, hebben we een 12-tal sets gekocht om daarmee te trainen gezien we de veren wel reeds aangeleverd kregen,” gaat Gerard verder.
“Maar deze waren van een ander type waarbij de hardheid van de zijflanken niet overeen komt met het nieuwe type dat ontwikkeld werd voor de Lamborghini Super Trofeo. We zijn dan met de banden van de 24HSeries gaan trainen in Paul Ricard en Valencia, maar na enkele klapbanden hebben we onze mening moeten herzien”.

Gerard Van der Horst - Lamborghini Super Trofeo evo2
Gerard Van der Horst - Lamborghini Super Trofeo evo2
“De nieuwe banden en de stabilo’s zullen ons pas ter plaatse op Paul Ricard worden geleverd en we krijgen extra minuten vrije training om een degelijke set up te vinden. Een half uur op donderdag en tweemaal een uur op vrijdag moeten ons in staat stellen om die klus te klaren. Uiteraard is het voor iedereen hetzelfde verhaal en wordt dit een hele uitdaging voor mezelf en mijn crew. Ik hoop dat ik samen met Massimo, Mitchell en Philip snel een antwoord vind, want iedere minuut zal moeten worden aangewend om een ideale set up te vinden. Dit wordt een race in de race. Ik denk dat we tijdens de kwalificatie reeds zullen zien welke teams best hun huiswerk deden. Ik heb het volste vertrouwen in mijn eigen crew. Destijds hebben de jongens ook in samenspraak met Loris Spinelli de wagen aangepast naar zijn rijstijl toen we in Pro-Am reden. Loris zette toen mijn wagen op de algemene pole en dat kan je niet alleen als snelle piloot, maar ook via de ruggesteun van goeie meccano’s. Dit zijn nog steeds dezelfde jongens en dus hoop ik dat we snel een compromis vinden”.

Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
Het wordt dus een moeilijke eerste weekend voor alle teams, waarbij Gerard van mening is dat professionele piloten reeds snel een goeie set up zullen vinden tegenover de AM en LB Cup rijders. Ondanks het feit dat Gerard bulkt van het vertrouwen is het toch telkens opnieuw afwachten hoe zwaar de concurrentie zal zijn, want die varieert ieder seizoen. Ook de verschuiving in de kalender is niet bepaald toe te juichen.
De eerste race half mei in Imola is gecanceld door werkzaamheden aan het circuit. Hierdoor wordt het seizoen pas komend weekend in Paul Ricard op gang geschoten. De twee races van Imola worden vervangen door Vallelunga op 11 & 12 november. Maar op datzelfde circuit wordt ook een weekend later de World Finals verreden met de twee slotwedstrijden voor het Europees kampioenschap en twee races voor het wereldkampioenschap.

Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
Gerard Van der Horst: Lamborghini Super Trofeo
Gerard Van der Horst: “Dat betekent dat we in Vallelunga over een periode van een tiental dagen zes races rijden en evenveel kwalificaties. Een beetje teveel van het goede, maar we zullen er staan en gezien mijn motivatie richting beide titels zal dit een zeer belangrijk weekend worden. Ik ben titelverdediger in de European Lamborghini Cup. Een vijfde Europese titel en een tweede wereldtitel in de Lamborghini Cup is ons streefdoel”.

Vierde Europese titel voor Gerard Van der Horst in Lamborghini Cup
Vierde Europese titel voor Gerard Van der Horst in Lamborghini Cup
“Ik hoop dat ik komend weekend reeds een stap kan doen in de goede richting. Vorig jaar reed ik tijdens het Europees kampioenschap goede uitslagen met drie zeges, vijf tweede plaatsen, één derde plaats en vijf poles op een totaal zes weekends of twaalf wedstrijden. Dat was goed voor mijn vierde Europese titel. Tijdens de race voor het wereldkampioenschap datzelfde weekend was ik met de familie Semoulin in strijd voor de titel, maar werd ik brutaal aangereden door de Amerikaan Stuart, waardoor ik tevreden moest zijn met een derde plaats in de cumul van beide races. Ik wil minstens evengoed doen als vorig jaar en een vijfde Europese titel pakken, gecombineerd met een tweede wereldtitel. Dat is de ambitie”.

“Na het seizoen gaan we ook nog de Spaanse winter series van Gedlich Racing aan ons programma toevoegen”.
Daarover later méér….  

Foto's: Curbstone / Van der Horst Motorsport - RacingpixelsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Lamborghini Super Trofeo op dinsdag 30 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons