van der Horst

Le Castellet: 26 deelnemers voor seizoensfinale - Alpine en TDS duelleren voor titel

Pierre Thiriet - Oliver Turvey - Nelson Panciatici - Pierre Ragues
Pierre Thiriet - Oliver Turvey - Nelson Panciatici - Pierre Ragues
Komend weekend zijn de European Le Mans Series al toe aan de vijfde en laatste wedstrijd van het seizoen en dat in het mooie decor van het Zuid-Franse Le Castellet. Na een rampzalig 2012 waarin er nauwelijks deelnemers kwamen opdagen en de kalender werd ingekort, staat het Europese Le Mans kampioenschap er weer helemaal. Met een deelnemersaantal dat steeds tussen de 25 en 30 startnummers schommelde is de basis meer dan stabiel en kan er met enig optimisme naar 2014 gekeken worden. Vooraleer we daar aan toe zijn dienen alle titels eerst nog verdeeld worden, vooral de strijd in de snelste klasse zal de meeste aandacht naar zich toe trekken met twee LMP2-teams die met hetzelfde aantal punten het weekend aanvatten.
Thiriet by TDS Racing -  Oreca-Nissan #1
Thiriet by TDS Racing - Oreca-Nissan #1
Zowel Thiriet by TDS Racing (Pierre Thiriet/Mathias Beche) als Signatech Alpine (Nelson Panciatici/Pierre Ragues) hebben na vier wedstrijden 73 punten op hun conto staan, wat maakt dat alles nog mogelijk is. Beide maken overigens gebruik van het Oreca 03 chassis in combinatie met een Nissan krachtbron. Het verschil met de Jota Sport Zytek van Oliver Turvey en Simon Dolan (derde in de stand) loopt al op tot 18 punten, met in totaal nog 26 eenheden te verdienen. In LMP2 zien we dit weekend een Belg in actie komen, Maserati Trofeo-rijder Renaud Kuppens zal uitkomen op de Boutsen Ginion Oreca-Nissan samen met Alex Kapadia en James Swift. Ook voormalig F1-rijder Christian Klein neemt weer het stuur van de Morgan-Judd van het Zwitserse Morand Racing. In LMPC komen maar twee FLM09 aan de start wat het totaal aantal prototypes op 10 brengt.

RAM Racing - Ferrari 458 Italia
RAM Racing - Ferrari 458 Italia
De overige 16 wagens zijn dus allemaal GT’s waarvan er maar liefst 10 Ferrari vertegenwoordigen. Het Britse Ram Racing kan in haar eerste seizoen meteen een titel binnenhalen (GTE), wat niet zozeer een verrassing dient te zijn gelet op het feit men de zaken er zeer professioneel aanpakt en met Johnny Mowlem en Matt Griffin over een rijdersduo beschikt dat eigenlijk niet binnen de Pro-Am filosofie past. Voornaamste uitdager is de Proton Competition Porsche 911 GT3 RSR van Nick Tandy, Klaus Bachler en Christian Ried, maar met een achterstand van 23 punten moeten er alle gekke dingen gebeuren opdat de titel RAM Racing zou ontglippen. Vanzelfsprekend tekent ook ProSpeed Competition weer present met hun vast rijderspaar Emmanuel Collard/François Perrodo, zij streven ernaar dit weekend hun eerste podium binnen te halen in de klasse.

GTC (lees GT3) ontpopte zich doorheen het seizoen als een van de sterkhouders van het veld en mag in Paul Ricard 8 deelnemers verwelkomen. Naast Kox Racing (Lamborghini), Ecurie Ecosse (BMW) en DKR (BMW) bestaat de rest van het veld uit Ferrari’s. SMP Racing won met Ladygin/Shaitar/Babini de laatste drie wedstrijden van het seizoen en deze drie heren voeren dan ook de stand aan met vijf punten voorsprong op de AF Corse Ferrari van Casé/Rizzoli.

Deelnemerslijst 3H Paul Ricard
Deelnemerslijst 3H Paul Ricard







Foto's: ELMS



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in European Le Mans Series op donderdag 26 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons