van der Horst

Le Mans: Coen Klopman heerst op het Circuit de la Sarthe

Coen Klopman - BMW M4 GT4
Coen Klopman - BMW M4 GT4
De derde manche van de Virtual Skylimit Sprint Cup die plaatsvond op het circuit van Le Mans, werd een stevige act getekend Coen Klopman. De Nederlander won op vrij makkelijke wijze de eerste race, terwijl hij kon profiteren van een aantal vechtende Aston Martin's om een clean sweep mee te pakken. Dat terwijl zowel in de TCR als bij de Mazda's het eindresultaat pas op de meet beslist werd.
  • Powercars
Start 2022 Virtual Skylimit Sprint Cup Le Mans Race 1
Start 2022 Virtual Skylimit Sprint Cup Le Mans Race 1
Nadat Klopman de pole pakte, besloot hij in de race niet lang te wachten om een kloof uit te bouwen. Met succes, want ronde na ronde kwam er een seconde bij op de naaste tegenstanders. Achter de BMW werd het een heus Aston Martin-gevecht. Robin Deville en Jiri Crispeyn lagen constant in gevecht, waardoor ze snel doorhadden dat de tweede plaats nog het hoogst haalbare was. Daar bleef Deville nipt voor op Crispeyn voor het podium.

Lucas Wijnant vs Niels de Cuyper
Lucas Wijnant vs Niels de Cuyper
In klasse 3 mocht Lucas Wijnant de hele race op kop rijden, maar echt van de concurrentie wegrijden kon hij niet. De Audi van Niels de Cuyper plakte als een schaduw aan hem, maar inhalen lukte niet. Hiermee behaalde Wijnant zijn derde overwinning van het seizoen, voor de Cuyper. Peter Lemkens, in Watkins Glen nog winnaar, moest tevreden zijn met een derde plaats in zijn Hyundai.

Maar diegenen die constant het dichtste bij elkaar bleven waren de Mazda's. Maar liefst vier wagens bleven continu in elkaars buurt, alleen kon Thor Tulloh net voor Indianapolis de beslissende inhaalbeweging maken, waardoor hij als winnaar uit de bus kwam. Ronald Vanuytrecht eindigde als tweede, terwijl Yves Frederickx na een mooie race derde eindigde.

Tijdens de wedstrijd van 40 minuten was het minder simpel voor Klopman. Deville en Crispeyn leerden uit hun fouten van de eerste race en plakten aan de bumper van de BMW. Toch kon Klopman aan de leiding blijven en kon hij ook profiteren van het nodige verkeer om een gat te slaan. Ondertussen sloot Stefan Verhofsté met zijn Aston Martin mee aan bij Deville en Crispeyn. Voor Deville eindigde de strijd om het podium abrupt, nadat hij in Arnage de wagen van Crispeyn raakte en spinde. Klopman bleef buiten schot, terwijl Crispeyn voor Verhofsté eindigde, al liet deze laatste hem net voor de Ford Chicanes passeren.

Ook Lucas Wijnant liet er geen gras over groeien. Al snel sloeg hij een gat op de Cuyper, dat zelfs opliep tot acht seconden. Een makkelijke overwinning zo leek, tot in de laatste ronde opeens zijn hele voorsprong als sneeuw voor de zon verdween. Wijnant moest namelijk in de eerste bochten uitwijken voor een Mazda, waardoor hij door het gras ging. Hierdoor moest hij alle zeilen bij zetten voor winst. Brecht Reynders eindigde als derde, hetzij op een afstand van het duo.

Thor Tulloh - Mazda MX-5
Thor Tulloh - Mazda MX-5
In klasse twee was het weer een slipstream-festijn, al werd het ook snel duidelijk dat het op een duel Tulloh - Vanuytrecht zou uitdraaien. Rondenlang wisselden de twee elkaar af, maar de beslissing viel in de laatste ronde. Vanuytrecht ging wijd in Mulsanne, waardoor Tulloh zijn tweede overwinning van de avond in ontvangst mocht nemen. Yves Frederickx eindigde wederom als derde.

Foto's: Hans PoelmansDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op donderdag 7 juli 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons