van der Horst

Leestip: Luigi, une vie pour la course

Luigi, une vie pour la course
Luigi, une vie pour la course
Na het uitstekende naslagwerk 'Histoire d'un rallye hors normes' staken journalist Eric Faure en illustrator/uitgever Benoît Deliège opnieuw de koppen bij mekaar. Dat resulteerde in het zopas verschenen levensverhaal van teambaas Luigi Cimarosti: 'Luigi, une vie pour la course'. De Belg met Italiaanse roots en diens team 'Luigi' waren van eind jaren '60 tot midden jaren '80 van vorige eeuw een begrip in de nationale autosport.
Zege tijdens de 24 Uren van Spa 1975 met Jean Xhenceval (l.) en Hugues de Fierlant (r.)
Zege tijdens de 24 Uren van Spa 1975 met Jean Xhenceval (l.) en Hugues de Fierlant (r.)
Als jongeman kwam Luigi vanuit Italië naar België om in de mijnen te werken, maar langzamerhand bouwde hij voor zichzelf een naam op als préparateur van race- en rallywagens. Overwinningen in de 24 Uren van Spa en Le Mans, hij deed het allemaal als teambaas, met de steun van zijn vrouw Julia en dochters Liliana en Silvia. Ook de Nürburgring, Silverstone en Monza waren geen onbekend terrein voor het team dat door de jaren ronkende namen zag passeren.


Een BMW van Luigi tijdens de 24 Uren van Le Mans 1977
Een BMW van Luigi tijdens de 24 Uren van Le Mans 1977
Niet alleen Belgische piloten als Pierre Dieudonné, Willy Braillard of Hugues de Fierlant reden voor Luigi, maar ook internationale sterren zoals Hans Stuck, Gunnar Nilsson en Bruno Giacomelli. En dan mogen we ook de rally-piloten niet vergeten als daar zijn Yves Loubet, Patrick Snijers en Gaby Goudezeune. Het naslagwerk telt liefst 240 pagina's en is in het Frans verkrijgbaar aan de prijs van 49 euro via www.benoitdeliege.be.

Zie ook fotoreportage presentatie boek HIER.

Foto's: Benoît Deliège en archief familie Cimarosti



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Varia op vrijdag 12 november 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons