van der Horst

Legend Boucles de Spa: 5 vragen aan Mikko Hirvonen, voor de eerste maal in België en in Historic

Hij is viermaal vicewereldkampioen rally geworden sinds 2008 en won in die periode 14 WK-wedstrijden. De beste rallyrijder na Sébastien Loeb van de voorbije vijf seizoenen is de vedette van de 55ste editie van de Boucles de Spa.
  • De Swert Opticiens
Mikko Hirvonen - Citroën Visa 1000 Pistes
Mikko Hirvonen - Citroën Visa 1000 Pistes
“Zelfs in de periode dat de Boucles nog een moderne rally was, hebben we nooit zo'n wereldster aan de start gehad”, verheugt Pierre Delettre zich. “Ik ben dan ook zeer blij voor alle fans en wil Yves Matton en Citroën België bedanken voor de steun in deze operatie.”  
 
Hij is nu 32 en sinds 2012 officieel rijder van Citroën na een lange periode bij Ford. Hij krijgt dit seizoen de moeilijke taak de quasi onvervangbare Sébastien Loeb op te volgen, de man die hem viermaal van de wereldtitel hield. De regelmaat en de maturiteit van de Fin (61 podiums in 139 WRC-wedstrijden) zijn de sterke troeven van de man die in 2013 met de Citroën DS3 WRC naar een eerste wereldtitel op zoek gaat. In die omstandigheden is het haast onvoorstelbaar dat hij amper een week na de Rally van Zweden aanwezig zal zijn in onze Boucles de Spa, met een legendarische Citroën Visa 1000 Pistes…

Mikko, wie heeft je overtuigd om de Legend Boucles de Spa te rijden?

 “Ik heb altijd al eens een historische proef willen rijden en nu sta ik dus voor mijn debuut. Ik ben echt benieuwd! Ik restaureer oude Amerikaanse wagens als hobby, beschik over een Escort BDA en had in mijn hoofd een project stijl de Visa 1000 Pistes om ook weer in orde te zetten. Op het moment dat Yves me voorstelde om deze wedstrijd te doen, heb ik dan ook geen seconde geaarzeld.”

Kende u de rally?

“Ja, Christian Loriaux had al het idee opgevat om twee jaar geleden, toen ik nog bij Ford reed, de wedstrijd te rijden. Maar na een moeilijk seizoen 2010 wilde ik me toen eerder toeleggen op het WRC-gebeuren. Ik heb foto's op internet gevonden en de Boucles lijkt wel een tweede Monte Carlo Historic, zodanig lijken de omstandigheden te wisselen.”

Heb u ons land al bezocht?

“Neen, ik heb nog niet de gelegenheid gehad om België aan te doen. Ik weet alleen dat er enkele schitterende rallyrijders wonen, zoals François Duval en nu Thierry Neuville, die vorig jaar onze kleuren bij Citroën verdedigde. Er zijn ook bekende Belgische proeven: Spa, Ypres en de Condroz. Het zal voor mij een uitgelezen kans zijn om de regio van Spa te verkennen en te genieten.”

Hebt u al met de Visa 1000 Pistes gereden?

“Nooit. Ik zal wel even met de wagen gereden hebben op donderdag, voor de wedstrijd, en ik denk dat het geweldig zal zijn.”

Wat is je ambitie voor de rally?

“Me amuseren. Ik wil zonder druk zoveel mogelijk plezier beleven. Natuurlijk wil ik de rally uitrijden en dat in het gezelschap van mijn directeur bij Citroën Racing, Yves Matton, die over dezelfde wagen zal beschikken. Geloof me vrij, ik kijk er naar uit en ga er van genieten!

Legend Boucles de Spa Press - Foto: Jacques Letihon



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons