van der Horst

Leiders Roma en De Rooy moeten inleveren

Peterhansel
Peterhansel
Vandaag geen opsplitsing of een andere route voor wagens, trucks en motoren. Via een verbindingsrit van 37 km moesten de teams 422 km afleggen tegen de klok, met enkele ferme duinenpartijen en het gevreesde fesh-fesh.
Bij de motoren was het leider Coma die nog eens toonde dat hij niet toevallig aan de leiding staat in de tussenstand. De Spanjaard was de snellere van Barreda en Despres. Ondanks het feit dat Despres tegen een aanzienlijke achterstand aankijkt, gaat de Fransman nog steeds voluit en ambieert etappezeges.
Coma blijft uiteraard aan de leiding met 40 minuten voorsprong op zijn landgenoot Berreda en anderhalf uur op de derde Spanjaard binnen de top 3, Viladoms. Vandaag moest wel de Fransman Duclos het strijdperk verlaten met technische tegenslag. Hij stond gisteren nog vierde algemeen met uitzicht op het podium.

Bij de wagens was het vandaag opnieuw Mini-festival met een aanvallende Peterhansel voor Al-Attiyah, leider Roma en Terranova. Sainz kreeg af te rekenen met een gebroken ophanging en verloor opnieuw een kleine twee uren.
Roma - Mini
Roma - Mini
Het feit dat Roma vandaag 11 minuten moest toegeven op Peterhansel betekent dat de Fransman terug komt tot 12 minuten van de Spanjaard. Terranova volgt in derde stelling op 54 minuten, terwijl Al-Attiyah en de Villiers na meer dan 35 uren wedstrijd ex aequo op de vierde plaats staan op 59 minuten en dat terwijl de Qatari 60 minuten straftijd kreeg vorige week. Sainz zakt weg naar de achtste plaats. Er wachten ons nog spannende dagen in deze monsterrally.

Petronas Team De Rooy - Iveco Powerstar
Petronas Team De Rooy - Iveco Powerstar
Bij de trucks heeft de Rus Karginov de gaskraan van de Kamaz volledig open gedraaid, terwijl De Rooy enige veiligheidsmarge inbouwde om het materiaal te sparen. Toen de Nederlander, gekoppeld aan onze landgenoot Colsoul net voor finish zich nog vast reed op een van de verraderlijke duinen, verloor hij in totaal 19 minuten op de Russische kamikaze. De Kamaz’ van Nikolaev en Sotnikov kwamen samen over de meet en veloren 28 minuten en Loprais 40 minuten moest inleveren.
In de tussenstand komt Karginov terug op een dikke 13 minuten van De Rooy die nog steeds leider blijft, maar toch de hete adem van de Rus in zijn nek voelt.

Foto's: Vagiolu & Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op dinsdag 14 januari 2014.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons