van der Horst

Letland: Drama voor thuisrijders Baumanis in Super1600 en World RX

Rokas Baciuska - Audi A1 Super1600
Rokas Baciuska - Audi A1 Super1600
Artis Baumanis is er in eigen land met de Audi A1 niet in geslaagd om zijn voorsprong van twee punten op zijn Litouwse merkgenoot, Baciuska verder uit te diepen. Nadat zijn broer Janis Baumanis reeds in het World RX voor Supercars net één puntje te kort kwam en buiten de halve finales viel, heeft ook hij niet kunnen schitteren in zijn eigenste Riga. Artis (Audi) ging van start voor eigen volk met een voorsprong van twee punten op de Litouwer Baciuska (Audi) en vier punten op de Russische Skoda Fabia van Nuriev. Ook de Hongaar Marton was nog niet uitgeteld, maar volgde toch reeds op 20 punten.
Baciuska voor Marton, Muriev & Baumanis
Baciuska voor Marton, Muriev & Baumanis
Tijdens de kwalificaties lukte Baciuska viermaal de snelste chrono en pakte de zuurverdiende 16 punten tegenover 15 voor Nuriev, 14 voor Marton en 13 voor Baumanis. Dus had de Litouwer na de kwalificaties de twee punten achterstond reeds reeds omgebogen naar éénpunt voorsprong. Hij wist ook nog eens de halve finale en de finale te winnen en pakte zodoende een 30 op 30. Nuriev sprokkelde, via winst in de andere halve finale en de tweede plaats in de finale 26 punten terwijl Baumanis met een vierde plaats in de halve finale vroeger dan verwacht mocht inpakken en een finale mocht vergeten. De thuisrijder zakte dus voor eigen volk van de leiding naar de derde plaats in het voordeel van Baciuska en Nuriev.

Met nog één wedstrijd te gaan half oktober op de Estering in Duitsland staat Baciuska mooi aan de leiding met een voorsprong van 8 punten op Nuriev en 12 op Baumanis. Er zijn nog maximum 30 punten te verdelen. Marton is ondertussen definitief uitgeschakeld in het titeldebat. 

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op maandag 17 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Latvia.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons