van der Horst

Letland: Kristoffersson opnieuw van een andere planeet

Johan Kristoffersson - VW Polo R Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo R Supercar
Regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson pakt in het Letse Riga zijn achtste zege van het seizoen op negen wedstrijden. De zoon van oud rallycrosskampioen, Tommy Kristoffersson dolt met de concurrentie en heeft ondertussen een voorsprong verzameld van maar liefst 73 punten. Met nog drie wedstrijden te gaan en nog 90 punten te verdelen zal de Zweedse Volkswagenrijder zich ongetwijfeld de volgende race in de States zichzelf opvolgen als wereldkampioen.
Kirstoffersson, Ekström & Loeb
Kirstoffersson, Ekström & Loeb
Kristoffersson laat zich op geen enkel foutje betrappen. Ondanks het feit dat het een plezier is om deze begenadigde Zweed aan het werk te zien, begint het anderzijds een beetje te vervelen. Het verschil met Audi en Peugeot is klein, de concurrentie werkt hard en heeft sterke rijders. Maar ook afgelopen weekend scoorde de Zweed opnieuw de maximale puntenpot. Dat wil zeggen dat hij zowel de kwalificaties, de halve finale en de finale naar zijn hand weet te zetten. En dit voor de vijfde maal dit seizoen. Met de wedstrijden van vorig seizoen meegerekend wint Kristoffersson 15 wedstrijden op 18 en pakte 10 keer de maximale puntenpot. Hij breekt alle records en vernedert de concurrentie.

Start
Start
Tijdens de eerste halve finale vertrok Kristoffersson vanop de pole met in zijn zog de Audi S1 van Ektröm en de VW Polo van teammaat Petter Solberg. Solberg werk vakkundig opzij gezet door de Renault Mégane van Chicherit en mocht achteraan aansluiten. Grömholm parkeerde zijn Hyundai i20 op de derde plaats en mocht mee naar de finale. In de tweede halve finale. stonden Loeb en Timmy Hansen op de eerste startrij met hun Peugeot 208, maar het was Bakkerud die met de tweede Audi S1 van EKS het best uit de startblokken kwam. Hij werd echter gesandwiched tussen de beide Peugeots waardoor Kevin Hansen de derde plaats kon innemen en in deze volgorde kwamen de drie Peugeots over de meet.

Ekström komt het dichtst in de buurt van Kristoffersson
Ekström komt het dichtst in de buurt van Kristoffersson
Kristoffersson stond op de pole van de finale en deelde de eerste startrij met Loeb voor Ekström en Timmy Hansen terwijl Kevin Hansen en Niclas Grönholm de derde startrij bemandden. De drie Peugeots stonden aan de buitenkant op de startgrid en wachtten een moeilijke opdracht tijdens de start. Loeb en Timmy Hansen werden naar buiten gedreven en verloren posities tegenover Kristoffersson, Ekström en Grönholm die goed uit de startblokken kwamen. Kevin Hansen liet broer Timmy passeren en ging samen met Loeb snel in de joker. Timmy werd opgehouden door Grönholm en ging ook vroeg jokeren. Zodoende hadden alle Peugeots reeds de jokerronde achter de rug. Nadien kon Loeb nog een plaats goed maken door Grönholm ging jokeren terwijl de broers Hansen respectievelijk als vijfde en zesde onder de geblokte vlag doken.

Ondertussen zijn er terug verschuivingen inzake de strijd om de vice titel: Bakkerud verliest zijn tweede plaats (179) aan zijn ploegmaat Ekström (181) die oprukt van de vijfde naar de tweede plaats. Loeb (176) schuift twee plaatsen op terwijl Solberg (175) er twee moet inleveren. Timmy Hansen (163) verhuist van vier naar zes. Voor de strijd inzake de vice titel ligt alles dus nog open.

Foto's: Johnny Loix
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 16 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Latvia.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons