van der Horst

Letland: Rampscenario voor Timmy Hansen in titelstrijd

De hoofdrolspelers in Letland
De hoofdrolspelers in Letland
Net als de vorige wedstrijd in het Franse Lohéac staat de Renault-rijder Rokas Baciuska na twee kwalificatieheats op een voorlopige pole. Via een nipte zege in de eerste heat tegen WK-leider Bakkerud en een vierde chrono in de tweede heat kon de Litouwer zich opnieuw bovenaan de tabellen hijsen. Van de drie overblijvende titelpretendenten Bakkerud en de broers Hansen staat de Noorse Audi-rijder het best genoteerd met een voorlopige vierde plaats voor Kevin Hansen (vijfde). Timmy Hansen was de pechvogel en kreeg het vooral aan de stok met gelegenheidsrijder Larsson die de tweede heat werd gediskwalificeerd.
Larsson versus Hansen
Larsson versus Hansen
Kersvers Europees kampioen Robin Larsson hoeft de laatste Europese proef in Letland niet te rijden omdat hij reeds zeker is van de titel en schreef zich eenmalig in voor de wedstrijd van het wereldkampioenschap. De Zweedse Audi-rijder moet dienen als extra hulp voor Bakkerud in diens strijd voor het wereldkampioenschap. De Noor kwam in Frankrijk aan de leiding van het kampioenschap met in zijn zog het broederpaar Hansen dat ex aequo op de tweede plaats staat.
Robin Larsson heeft zijn opdracht net iets te letterlijk genomen en ging tweemaal in de clinch met Timmy Hansen terwijl hij zijn merkgenoot en tijdelijke teamgenoot Bakkerud (beide wagens worden onderhouden in de ateliers van EKS) liet passeren in de eerste heat.

Larsson, Hansen & Szabo
Larsson, Hansen & Szabo
Tijdens de start van de eerste manche was er reeds gerommel tussen Timmy Hansen, Robin Larsson en latere winnaar Rokas Baciuska. Ook aan de meet werd Hansen door zijn landgenoot nog even opzij geduwd. De wedstrijddirectie zag deze voorvallen als wedstrijdfeiten en zodoende stond het gezicht van Timmy Hansen reeds voor de start van de tweede heat op onweer. Ook tijdens deze start verkocht Larsson een tik aan Hansen die op zijn beurt samen met Szabo in het decor verdween. Hansen viel weg met een gebroken ophanging en ditmaal werd er wel ingegrepen. Larsson werd gediskwalificeerd.

Timur Timerzyanov in de fout met zijn Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov in de fout met zijn Hyundai i20 RX
Maar daar koopt Hansen niets mee die voorlopig vijftiende staat terwijl alleen de twaalf beste doorgaan naar de halve finales. De Zweedse Peugeot-rijder heeft op zondag nog twee heats om zich binnen de top 12 te hijsen, maar ondertussen verloor hij een pak punten die worden uitgedeeld na de kwalificaties.    

Ondertussen staat de Litouwer Rokas Baciuska opnieuw knap aan de leiding met zijn Renault Mégane voor de Hyundai van Niclas Grönholm en de tweede Renault Mégane van Anton Marklund. Ook de winnaar van de Belgische manche in Spa, de Rus Timerzyanov staat in de gevarenzone na een tuimelperte tijdens de eerste manche en moet zich herpakken op zondag.

Foto's: Johnny Loix
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 14 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Latvia.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons