van der Horst

Letland: Reinis Nitiss kampioen in European RX

Nitiss voor Raymond & Münnich
Nitiss voor Raymond & Münnich
De let Reinis Nitiss heeft op eigen bodem en tijdens de laatste manche van het Europees seizoen RX de titel gepakt bij de Supercars. De Fordrijder die vorig seizoen nog onder de vleugels reed van EKS in het WorldRX met een Audi S1, deed dit seizoen een stap terug om onmiddellijk kampioen te worden.
  • Qvick Motors
Reinis Nitiss, Cyril Raymond & Anton Marklund
Reinis Nitiss, Cyril Raymond & Anton Marklund
Nitiss had voldoende aan vier punten om zijn titel te verzilveren voor eigen volk. Dat komt overeen met een dertiende plaats na de kwalificaties en dus hoefde hij niet eens de halve finales te halen. Maar uiteraard wisten we dat de Letse Fordrijder voor eigen publiek wou schitteren. Hij werd na de vier kwalificatieheats tweede na rivaal Anton Marklund in de VW Polo en zodoende mochten beiden richting de pole van de halve finales. Marklund moest het zodoende opnemen tegen de Franse TGV Cyril Raymond. Die was na een zege op zijn thuisbasis Lohéac naar de tweede plaats opgeschoven en trok richting Riga met een kleine voorsprong van vier punten op Marklund. Raymond, winnaar in Lohéac, lukte pas de zesde plaats tijdens de kwalificaties waardoor voor aanvang van de halve finales zijn voorsprong van vier punten was omgebogen in een achterstand van één punt. Spanning troef dus voor de strijd om de vice Europese titel.

Anton Marklund - VW Polo Supercar
Anton Marklund - VW Polo Supercar
Tijdens de eerste halve finale pakte Kriztian Szabo met de EKS Audi S1 de zege voor Anton Marklund en een verrassende Sondre Evjen. Nitiss pakte winst in de tweede halve finale voor Münnich en Raymond. Hierdoor moest de Fransman opnieuw een punt toegeven op de Zweed Marklund.Triomf voor Reinis Nitiss voor eigen publiek
Triomf voor Reinis Nitiss voor eigen publiek
Nitiss op de pole voor de finale met Szabo naast zich terwijl Marklund en Münnich de tweede rij bemanden voor Raymond en Evjen. Na de start maakten Szabo en Marklund contact waardoor een slecht gestartte Raymond naar de tweede plaats kon oprukken en zijn rivaal voor de vice titel, Marklund, achter zich kon houden. Voor Nitiss was deze finale één grote triomtocht terwijl Marklund via een derde plaats achter Raymond zeker was van de vice titel. De Zweed drong niet aan terwijl Raymond niet voorbij een zelfzekere Nitiss kon. De Let won dus op één dag de race en de Europese titel terwijl zijn grote rivaal, Marklund nipt tweede werd met één puntje voorsprong op Raymond. Toch even melden dat de Franse TGV de eerste van de vijf wedstrijden mistte en toch tot en met de laatste wedstrijd in aanmerking kwam voor de titel. Daar gaan we nog van horen in de toekomst.

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op zondag 16 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Latvia.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons