Leuillet en Ippolito kronen zich in Cremona tot Europese kampioenen

EK Cremona
EK Cremona
In het Italiaanse Cremona vond zondag de apotheose van het Europese kampioenschap karting KZ en KZ2 plaats. Na een mooie finale pakte Tom Leuillet de titel in de KZ2, Paolo Ippolito deed hetzelfde in de koningsklasse; de KZ. In de Academy Trophy won Matias Orjuela de finale. Onze landgenoot Thibaut Ramaekers eindigde knap als vierde.
KZ2: Tom Leuillet alleenheerser
Podium KZ2
Podium KZ2
We moeten al heel ver terug in de tijd om een kersverse Europese kampioen te vinden die beide manches van het EK overtuigend wist te winnen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2014. Tom Leuillet klaarde eerder de klus door de openingsmanche in Genk te winnen en won gisteren opnieuw de finale in Cremona. De Fransman die uitkomt op een Charles Leclerc chassis begon als derde aan de finale en nam na een afwachtende start iets voor halfweg de tweede plaats over van Christian Bertuca om in de 16e van de 25 ronden durende finale aan Alessio Piccini voorbij te gaan. Vanaf dan lag de weg naar de titel open voor Leuillet die Bertuca tweede zag worden voor Alessio Piccini. David Trefilov, tweede in de eindstand, kon op geen enkel moment de titel van Leuillet in gevaar brengen. De Duitser vocht de hele finale lang voor een plek rond de top tien en ziet de titel naar Leuillet gaan. Trefilov werd alsnog tweede in de eindstand, Alessio Piccini mocht als derde mee op het podium.
KZ: Zege voor Van Walstijn, titel voor Paolo Ippolito
Podium KZ
Podium KZ
Na zijn zege in Genk trok Emilien Denner als leider naar Cremona maar de finale draaide uit op een sisser voor de Fransman. Hij kwam de gehele wedstrijd niet in het stuk voor en zag zijn finale eindigen na een crash met Nederlander Stan Pex. Ook voor Pedro Hiltbrand liep de finale niet zoals gewenst. De meervoudige Europese kampioen kon zijn start vanaf polepostion niet verzilveren en kwam aan het einde van de eerste ronde pas als achtste door. Ook hij zou niet ver genoeg opschuiven om zijn titelambities kracht bij te zetten. Bleef nog over; Paolo Ippolito. De Italiaan werd tweede in de finale na een ontketende Senna Van Walstijn die zijn Sodi naar de zege stuurde. Ippolito nam geen enkel risico en zijn tweede positie was voldoende om de Europese titel in de wacht te slepen. Het is overigens nog maar de tweede Europese titel in de KZ klasse voor topteam Kart Republic nadat Jorrit Pex de Europese kroon in 2019 veroverde.
Matteo Vigano werd derde in de finale en tweede in de eindstand voor Senna Van Walstijn die dankzij zijn zege derde wordt.
Academy Trophy: Thibaut Ramaekers strandt aan voet van podium
Academy Trophy
Nèt niet voor onze landgenoot Thibaut Ramaekers in de Academy Trophy. De Colombiaan Matias Orjuela was heer en meester in de finale en won met ruim 2.5 seconden voorsprong op Guillaume Bouzar. Die werd tweede en springt daarmee naar de leiding in de tussenstand van de Acadmey Trophy. Onze landgenoot Ramaekers moest Iwo Beszterda voor zich dulden en werd daarmee toch knap vierde. Hij won alzo één plek ten opzichte van zijn startpostie en staat nu achtste in de tussenstand. Er wacht de Academy Trophy nog één manche, begin september in Le Mans.

Foto's: FIA Karting

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 20 juni 2022.