van der Horst

Liepaja: Grootse kleine Solberg - Munster in de fout

Oliver Solberg - VW Polo GTi R5
Oliver Solberg - VW Polo GTi R5
Oliver Solberg heeft zijn eerste grote overwinning op het Europese toneel al beet. De zoon van Petter Solberg moet nog negentien worden maar troefde in de Liepaja Rally, manche drie van het Europese kampioenschap, alle toppers af. Grégoire Munster verliet Letland met een nulscore na een foutje.
  • Oeste Kart
Sinds Solberg de overstap maakte rijgt hij de overwinningen aaneen. De zegekraal begon in enkele Letse wedstrijden, daar kwam er nog eentje bij in de Verenigde Staten met een overwinning in de Olympus Rally, in een ver verleden nog een WRC-manche en daar komt nu nog één bij in het ERC.

Solberg klokte meteen een besttijd, zette zich op kop en stond die plaats nooit meer af. De jonge Noor bouwde volwassen en gestaag zijn voorsprong op Alexey Lukyanuk uit. Alsof de vernedering voor de wispelturige Rus nog niet groot genoeg was moest hij, niettegenstaande zijn tweede plaats, puntenloos huiswaarts en heeft hij een werkstraf aan zijn broek van tien dagen. Dat heeft hij te danken aan twee verkeersovertredingen waarbij hij twee keer meer dan zestig km/u te snel reed. Een andere jonkie, Martins Sesks, Letlands nieuwe hoop nu Ralfs Sirmacis (ooit winnaar van de Acropololis) nog moeilijk aan de bak komt volgde op een minuutje van Solberg. Chris Ingram werd vierde op vijfkwartminuut.

Bij de Juniors ging de winst naar Ken Torn, voor Sindre Furuseth en Steve Rokland, geen onbekende in België na zijn passage in Ieper vorig jaar. Grégoire Munster maakte een foutje en moest kort daarna opgeven na een rally waarin hij opnieuw heel wat progressie toonde. Een slecht weekend voor Opel trouwens want Elias Lundberg eindigde pas elfde Junior na een heel moeilijk weekend met mechanische problemen.

Foto: Rally LiepajaSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op maandag 27 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Liepaja.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons