van der Horst

Liepaja: Sesks scoort in achtertuin

Martins Sesks - Skoda Fabia Rally2
Martins Sesks - Skoda Fabia Rally2
Martins Sesks heeft afgelopen weekend de Rally Liepaja op zijn naam geschreven. Dat is de vijfde manche van het ERC. De Let Sesks hield in zijn thuisland ERC-leider Efrén Llarena en de sterke Fin Mikko Heikkilä achter zich.
Het ERC blijft met verrassingen strooien. De eerste drie manches werden een Spaans onderonsje tussen Efrén Llarena en Nil Solans. In Polen, de vierde wedstrijd van het ERC, hield Mikolaj Marczyk de zege in eigen land met een eerste Europese overwinning ooit. De amper 22-jarige Let Martins Sesks (Skoda) deed afgelopen weekend hetzelfde: namelijk zijn eerste ERC-overwinning vieren, en dat eigen land.

Vooral de manier waarop was uiterst indrukwekkend. Voor Sesks is het pas zijn eerste seizoen in een Rally2-wagen. Hij reed op de MRF-banden alle snelste tijden bijeen en stond dus van start tot finish aan de leiding. Efrén Llarena (Skoda) ging net zoals in Polen laat op zoek naar extra punten. De Spanjaard trok aan het langste eind en wipte op de slotproef nog voorbij een verrassend sterke Mikko Heikkilä (Skoda). Het duel speelde zich wel af op ruim een minuut van Sesks. De Esten Ken Torn (Fiesta) en Gregor Jeets (Skoda) vervolledigden de top vijf. Zij gingen net Hayden Paddon (Hyundai) vooraf. De Nieuw-Zeelander verloor al snel een kleine minuut toen hij even van de baan ging op de openingsdag, anders had de Kiwi kunnen meedingen voor het podium.

In de ERC-tussenstand doet Llarena een uitstekende zaak, want Nil Solans (Hyundai) kwam niet in het stuk voor na een lekke band. Hij eindigde pas twaalfde. Llarena telt nu 116 punten, 36 meer dan Solans. De leider heeft dus ongeveer het equivalent van één overwinning voorsprong, met nog amper drie manches te gaan.

Binnen drie weken is er al de zesde van acht manches, met de Rally Roma di Capitale.

Foto: FIA ERC SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op maandag 4 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Latvia.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons