van der Horst

Loeb daagt Toyota uit

Carlos Sainz
Carlos Sainz
De eerste echte etappe in de 39ste Dakar komt op naam van Sebastien Loeb. De Fransman haalde het van Nasser Al-Attiyah die meteen zijn leidersplaats moet afstaan aan de Peugeotrijder. Met de Peugeot van Carlos Sainz op drie en de Toyota van Giniel de Villiers op vier lijkt er een vroege strijd tussen Toyota en Peugeot in de maak.
  • LTF
De eerste echte klassementsproef verliep door de Argentijnse Chaco, tussen Resistencia en San Miguel de Tucumán. Die proef telde ruim 800 kilometers, met 275 kilometer tegen de klok. Het technische parcours was een kolfje naar de hand van de revelatie van vorig jaar.

Peugeot nam maandag een voorzichtige start, maar op dinsdag liet vooral Sebastien Loeb de leeuw weer brullen. De Franse rallykampioen liet zich van bij de start gelden en lag de hele etappe op kop en zette de eerste dagwinnaar en wedstrijdleider Nasser Al-Attiyah op 1:23 minuut. Loeb neemt meteen ook de leiding over van de Qatarees die na motorproblemen gisteren vooral blij is dat hij nog in koers zit.

De Spanjaard Carlos Sainz zet een twee Peugeot op het podium, maar Toyota zet met Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers en Spanjaard Nani Roma, respectievelijk vierde en vijfde, wel drie wagens in de top vijf. Yazeed Al Rajhi was eerste Mini, en ging de Peugeot van recordwinnaar Stéphane Peterhansel nog vooraf.

De algemene stand oogt gelijk met de daguitslag. Loeb leidt met 28 seconden op Al-Attiyah en 1:56 minuut op Sainz.

Bij de motoren won de winnaar van vorig jaar Tobi Price de etappe en neemt meteen de leiding. De Australiër gaat teamgenoot bij KTM Matthias Walkner vooraf.

Woensdag gaat het van Tucuman naar San Salvador de Jujuy, volledig op Argentijnse bodem, een proef over 364 kilometer die zich vooral onderscheidt door een passage op ruim 5.000 meter hoogte.

Resultaten onder voorbehoud: niet alle deelnemers zijn alle binnen.

Foto: ASO

                                                                                                          Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 3 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons