van der Horst

Loix blijft ongeslagen en wint voor de eerste maal de Rally van Wallonië (+ foto update)

Freddy Loix - Ford Focus WRC
Freddy Loix - Ford Focus WRC
Freddy Loix scoort via winst in de Rally de Wallonie een loepzuivere hattrick en vergroot zodoende zijn voorsprong in het kampioenschap. Maar ditmaal had de sympathieke Fordrijder het niet onder de markt. Hij werd twee dagen opgejaagd door een ontketende François Duval die met de MINI JCW WRC zijn come back viert op Belgisch niveau.
François Duval - MINI JCW WRC
François Duval - MINI JCW WRC
Duval bewees dat hij nog niets van zijn snelheid heeft ingeboet en maakte het Loix bijzonder moeilijk. En Loix hoefde in functie van het kampioenschap niet te winnen, maar maakte er een erezaak van om de handschoen op te nemen tegen de enige Belg die ooit een WK manche won.

Deze morgen moest Duval dan de handdoek werpen met elektronische problemen waadoor Loix quasi zeker was van zijn derde zege op rij in het BFO BRC.

Maar ‘Fast’ Freddy zette tijdens de slotdag nog een rits beste chrono’s op de tabellen ondanks het feit dat hij de dag mocht starten met meer dan een minuut voorsprong op de Ford Fiësta WRC van Kuipers.

Loix: “Ik vind het bijzonder jammer dat François Duvel vandaag heeft moeten opgeven. Zaterdag was een sportief erg mooie dag en ik had gehoopt de strijd vandaag te kunnen verder zetten.” Aldus Freddy Loix. “Ondanks het wegvallen van François zijn we toch zeer gefocust moeten blijven. De Rallye de Wallonie is een erg snelle wedstrijd, zeker als je de gemiddelde snelheden ziet. De minste stuurfout wordt genadeloos afgestraft. De technische problemen aan de Ford Focus WRC bij de testen van donderdag zijn gelukkig snel opgelost door het technische team van 2C Compétition. Hoe sterk een piloot, wagen en team ook mogen zijn, een wedstrijd is pas gewonnen als ze ook gereden is. Dit was dit weekend meer dan ooit het geval.”

Kuipers verloor in de op twee na laatste KP nog eens twee minuten door een sortie en verloor ei zo na bijna zijn tweede plaats aan Bonjean die in de eindsprint voor de resterende podiumplaats de Nederlander De Jong nog voorbij spurtte.

Melissa Debackere - Peugeot 207 S2000
Melissa Debackere - Peugeot 207 S2000
Melissa Debackere reed ook een schitterende eerste deel van de slotdag. Ze pakte de leiding in S2000 over van Vincent Verschueren, maar in de voorlaatste KP sukkelde ze van de weg met een lekke band als gevolg.


Vincent Verschueren - VW Polo S2000
Vincent Verschueren - VW Polo S2000
Hierdoor kon Verschueren zijn VW Polo S2000 alsnog naar de zege sturen.



Van Parijs - Porsche 996 GT3
Van Parijs - Porsche 996 GT3
Na het wegvallen van Martin werd Kris Princen niet meer bedreigd in Groep N die hij won voor Collard en Pyck. Van Parijs werd in zijn Porsche 10de algemeen en won vlot bij de GT’s na de crash van Guino Kenis een dag eerder.

Foto: RIP / Vautier - Degryse



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zondag 28 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de Wallonie.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons