van der Horst

Londen: Mitch Evans snelste, Nick Cassidy op pole

Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
De kwalificatie voor de Londen e-Prix was één van de belangrijkste voor de titelstrijd in de Formule E. Daar was Mitch Evans (Jaguar) de snelste, maar hij zal straks niet op pole starten. De Kiwi heeft namelijk nog een gridpenalty van vijf plaatsen af te werken na zijn crash met Nick Cassidy (Envision Racing) in Rome. Het is diezelfde Cassidy die straks vooraan zal starten, voor Jake Dennis (Avalanche Andretti). Maar belangrijker: Cassidy mist zo drie kostbare punten tegenover Dennis voor de titel.
De eerste groep bracht geen verrassingen mee. Dennis en Evans wisten wat ze moesten doen, namelijk in de duels geraken. Iets wat beiden met bravoure deden. De Brit was de snelste, voor de Kiwi. Stoffel Vandoorne (DS Penske) toonde nogmaals zijn kunnen in de kwalificaties met een derde plek niet ver van het duo dat om de titel strijd. Ook René Rast (McLaren) was in goede doen en maakte de top vier rond. De voornaamste rijders die de duels misten waren Sam Bird (Jaguar), Edoardo Mortara (Maserati) en Jean-Éric Vergne (DS Penske).

Ook in de tweede groep waren de favorieten voor de titel op vinkenslag. Cassidy ging er vol voor, op een bepaald moment ging hij zelfs over de limiet. Maar toch kon niemand echt iets doen tegen de Kiwi, terwijl teamgenoot Sébastien Buemi zich achter hem nestelde. Dan Ticktum (NIO 333) liet weer zijn kunnen zien tijdens de kwalificaties, iets wat al heel het seizoen een sterkte is van de Brit. Tot slot kon Pascal Wehrlein (Porsche) zich nog net nestelen in de duels, wat betekent dat alle vier kanshebbers konden doorstoten naar de duels.

Vandoorne mocht als eerste opdraven tegen Evans, maar een fout tijdens zijn rondje zorgde ervoor dat de Rumbekenaar er uit gekegeld werd en zo als achtste mag starten. Ook Dennis geraakte gemakkelijk door tegenover Rast en zo kregen we al een gedroomde halve finale. Aan de andere kant van de tabel liet Buemi zijn kunnen zien tegenover Ticktum, terwijl Cassidy de Porsche van Wehrlein kon temmen. Maar dan kwam één van de twee belangrijkste duels tijdens deze kwalificaties: Dennis tegenover Evans. Daar kreeg de kampioenschapsleider een uppercut van een van zijn uitdagers en zal daardoor vanaf een tweede plek starten, gezien Evans nog een gridpenalty moet afwerken na zijn crash in Rome. Dat terwijl het teamspel gespeeld werd bij Envision Racing en Cassidy zonder problemen naar de finale gestuurd werd. Dan de finale. Op basis van tijd niet belangrijk gezien Cassidy toch de pole kreeg, maar wel voor de drie punten die te rapen vielen en die gingen naar Evans met een nipt verschil.

Met deze uitslag pakt Evans kostbare punten weg van Cassidy. Deze laatste ligt namelijk dichter op Dennis, wat de Brit dus voordeel geeft. Daarenboven start de Avalanche Andretti op de eerste startrij naast de Envision Racing, terwijl de Jaguar van Evans pas als zesde zal starten. Gaat de titelstrijd vandaag beslecht worden of zorgt Cassidy straks voor een vervolg morgen? Dat zullen we straks weten. De race gaat van start om 18:03 uur.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 29 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 1.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons