van der Horst

Londen: Nick Cassidy wint laatste race en wordt vice-kampioen terwijl het weer spelbreker speelde

Nick Cassidy
Nick Cassidy
Wat nog een interessant gevecht moest worden in Londen in de strijd om het teamkampioenschap, viel bijna zowel letterlijk als figuurlijk in het water. Een neutralisatie van een uur zorgde er voor dat de race later afgewerkt werd, maar Nick Cassidy (Envision Racing) hield zonder problemen stand voor de winst. De Kiwi haalde het voor Mitch Evans (Jaguar) en Jake Dennis (Avalanche Andretti). Hiermee pakt Cassidy de vice titel en omdat teamgenoot Sébastien Buemi voor Sam Bird (Jaguar) eindigde, pakt Envision Racing ook de titel in het teamkampioenschap.
  • Skylimit Events
Wie Verenigd Koninkrijk zegt, denkt aan regen en dat bleek vandaag nog maar eens het geval. Na de kwalificaties gingen de hemelsluizen open  waardoor de baan op verschillende plaatsen onder water stond. De wedstrijdleiding besloot om de wagens eerst achter de safety car te laten starten om zo de baanconditie van dichtbij te ondervinden, gezien de startlijn in de Excel Arena zelf ligt. Maar eens de deelnemers hieraan begonnen volgden de buien elkaar op, zodat racedirecteur Scott Elkins de rode vlag liet uitkomen. De onderbreking duurde een half uur vooraleer men zich terug naar buiten waagde, maar ook dat stootte op negatief commentaar van de piloten, waarna de rode vaan voor een tweede keer werd bovengehaald. Pas om 19:30 uur Belgische tijd kwam men eindelijk aan racen toe.

Nick Cassidy - Envision Racing
Nick Cassidy - Envision Racing
Eens de wagens losgelaten, reed Cassidy comfortabel op kop voor Evans, Norman Nato (Nissan), Dennis en Stoffel Vandoorne (DS Penske). Veel rijders besloten om direct hun Attack Mode te wapenen, wat tot de enige positiewissel binnen de top vijf leidde. Terwijl Nato zijn Attack Mode ging ophalen, kon Dennis voorbij glippen naar de derde plaats. Vanaf dan reden Cassidy en Evans weg van de rest van het veld, de kloof op de Brit liep op tot tien seconden. Dennis zelf had voldoende voorsprong om uit de klauwen van Nato te blijven. Dat Buemi nog aan Bird voorbij ging was niet onbelangrijk want hierdoor kantelde het teamkampioenschap helemaal in het voordeel van Envision Racing. De Zwitser poogde nog wel bij Vandoorne aan te sluiten, maar tot een inhaalpoging kwam het niet, waardoor hij tevreden moest zijn met de zesde plek.

Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
In de eindstand eindigt Dennis op een comfortabele 229 punten. Cassidy springt dankzij de pole annex zege voor luttele twee punten over Evans  en krijgt zo een troostprijs na zijn desastreuze race daags voordien. Pascal Wehrlein (Porsche) eindigt uiteindelijk als vierde in de stand, terwijl Jean-Éric Vergne (DS Penske) de top vijf vervolledigt. Vandoorne eindigt na een zeer lastig seizoen op een elfde plek. In het teamkampioenschap haalt Envision Racing het dankzij de sterke prestatie van vandaag op merkgenoot Jaguar met twaalf punten voorsprong. Avalanche Andretti claimt de derde plaats in de eindstand ten nadele van Porsche. Ondanks een moeilijk jaar eindigt DS Penske als vijfde.
Hiermee zit het negende seizoen van de Formule E er op en is het nu aftellen naar december, wanneer de voorbereidingen voor volgend seizoen worden opgestart.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 30 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 2.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons