van der Horst

Londen: Wie maakt er nog een kans op de titel na dit weekend?

Start 2021 Formula E New York E-Prix 2
Start 2021 Formula E New York E-Prix 2
Nog vier races te gaan en voor de piloten die dit weekend nog hun kans op de titel willen bewaren, wordt het alles of niets. In New York was het Sam Bird (Jaguar) die als een duivel uit een doosje sprong en net zoals Edoardo Mortara (Venturi) in Puebla, vanuit het niets richting de leiding reed. De Brit wil deze leiding graag behouden voor eigen publiek, al zitten er nog genoeg kapers op de kust om in een goede positie richting Berlijn te trekken, waaronder Mercedes met Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries.
  • Dreamdrive
2021 Podium New York E-Prix 2
2021 Podium New York E-Prix 2
Met nog 120 punten maximum te verdelen, kan bij wijze van spreken iedereen nog kampioen worden, maar de vraag is wie er nog aan boord zal blijven na dit weekend. Dat de top vijftien maar 27 punten van elkaar gescheiden is, geeft al aan dat er na zondag nog serieuze verschuivingen kunnen gebeuren. Al hoopt Bird wel nog steeds als leider richting de Duitse hoofdstad te trekken: "Ik mag niet vergeten dat ik voor het eerst als een Brit met een iconische constructeur als Jaguar Racing zal rijden in de Londense straten. Dat terwijl het voor het eerst in zeventien jaar is dat Jaguar een thuisrace rijdt en dat in hun 60ste ePrix. Mijn doel is om de I-TYPE 5 op het podium te zetten of al dan niet de leiding in beide klassementen te verstevigen."

Al zal de kampioenschapsleider wel met een nieuw segment moeten rekening houden. De wagens zullen namelijk met minder energie de race aanvatten. Normaal gezien starten zij hun race met 52 Kw, maar volgens The Race zullen zij het dit weekend maar met 48 Kw moeten doen. Reden hiervoor is de onvoorziene wissel van parcours, waar er aanzienlijk minder energie kan terugvloeien tegenover de originele lay-out in 2019. Gezien er een vrees zou bestaan dat alle piloten vol gas zouden blijven gaan, zoals in de jaren voor er een reductie was na een neutralisatie, vonden de organisatoren dit een betere oplossing zodat de racestrategie nog steeds zou primeren. Dit geldt wel te verstaan alleen maar voor deze race.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Misschien dat Mercedes terug naar de top kan geraken, want sinds die speciale race in Valencia hebben Vandoorne en de Vries het moeilijk gehad om punten te scoren en waar iedereen dacht tijdens het begin van het seizoen dat Mercedes met vlag en wimpel de titel zou nemen in beide klassementen, vragen zij zich nu af wat er ondertussen in godsnaam gebeurd is. De Rumbekenaar is ondertussen afgegleden naar een dertiende plaats, wat betekent dat hij zich zaterdag in groep drie zal moeten kwalificeren. Toch vooral het feit dat dit een circuit is waar men weinig energie op kwijt zal spelen, vindt Vandoorne zeer interessant: "De karakteristieken van dit circuit gaan nog een belangrijk effect hebben en zo komen wij in onbekend terrein met het lage energiemanagement, wat dan weer de banden, de remmen en vooral de batterijen meer zal stresseren. We zullen zien hoe het uitdraait. Voor ons is het belangrijk om terug de snelheid te vinden en punten te scoren." Wij hopen mee dit weekend.

Foto's: Formula E - Mercedes-EQ Formula E TeamSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 22 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Londen 1 en Londen 2.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons