van der Horst

New Race Festival: Longin, Longin en Guelinckx beginnen met podium aan Belcar-seizoen

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Tijdens de eerste manche voor het Belcar Endurance Championship legden Peter Guelinckx, Stienes en Bert Longin met hun #1 PK Carsport Audi R8 LMS GT2 beslag op een tweede plaats, op slechts een handvol seconden van de zege. Een wat ongelukkige tussenkomst van de safety car draaide in het nadeel van de PK Carsport-troepen uit.
  • STX Motorhomes
Veel volk op Circuit Zolder voor het New Race Festival en de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship was zeker één van de grote aandachtstrekkers. Op de eerste startrij van de race over drie uur prijkte de #1 PK Carsport Audi R8 LMS GT2, met naast hen de Lamborghini van Cedric Wauters en Kenneth Linthout. Bert Longin nam een meer dan degelijke start en lag bij de rijderswissel op kop.

“Het doet altijd plezier om zoveel volk op de tribunes te zien”, stelde Longin sr. “Dat bewijst dat de autosport nog steeds leeft.”

Podium New Race Festival
Podium New Race Festival
Peter Guelinckx nam het stuur over en hoewel hij zich in de kopgroep wist te handhaven, was de ondernemer na zijn stint niet onverdeeld gelukkig. “Tijdens de kwalificaties had ik met een 1’31.5 mijn beste rondje Zolder ooit gedraaid”, stelde Guelinckx. “Maar in de race raakte ik niet onmiddellijk in een goed ritme. Ik probeerde me snel door het verkeer te wurmen, maar daarbij pushte ik iets te hard. Het duurde een paar ronden eer ik door had dat ik niet zo diep hoefde te remmen om gestaag progressie te boeken, en tijdens de tweede helft van de stint liep het veel beter.”

Uiteindelijk begon Stienes Longin met een achterstand van zowat 25 tellen op de leidende Lamborghini aan de slotstint. Een kloof die hij al snel naar een vijftal seconden wist te herleiden. Maar op een half uur van het eind kwam er een safety car voorrijden.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
“En bij de herstart liep het mis”, doet Longin jr. het relaas. “Tussen de Lambo en mezelf reden ook nog twee toerwagens, een BMW en een kleine Fiat 500. Cedric Wouters speelde het slim en draaide al in de haarspeld de kraan open. Ik mocht die toerwagens uiteraard niet voor het overschrijden van de streep inhalen en ik keek meteen tegen een achterstand van elf seconden aan. Teveel om nog goed te maken.”

De PK Carsport-troepen werden toch beloond met een tweede plaats. “Een Belcar-race winnen is altijd moeilijk”, besluit Bert Longin. “Tussenkomsten van de safety car, Full Course Yellows, je moet er allemaal mee weten omgaan. Verder is het ook duidelijk dat onze Audi door een tussenkomst van de BoP-regels wat trager is geworden, maar ik wil dat niet als een excuus inroepen. Wedstrijden winnen is met deze bolide nog altijd mogelijk.”

PK Carsport - BMW M2 CS
PK Carsport - BMW M2 CS
De andere wagen van PK Carsport, de BMW M2 CS van Junior Planckaert en Matisse Lismont, had de leiding van de TA-klasse in handen tot iets na halfweg een lager linksachter blokkeerde. Over en uit meteen.
De volgende Belcar-race wordt over drie weken afgewerkt, op het circuit van Spa-Francorchamps.

Racemail Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op zondag 14 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons