van der Horst

Lorens Lecertua vertegenwoordigt België in de FIA Motorsports Games

Lorens Lecertua
Lorens Lecertua
Zwart, geel en rood. Dat zijn de kleuren die Lorens Lecertua met veel trots zal dragen van 26 tot 30 oktober in de F4 Cup van de FIA Motorsports Games. De jonge Namenaar van 15 jaar oud werd immers uitgekozen door de Royal Automobile Club of Belgium, de Belgische federatie, om zijn land te vertegenwoordigen tijdens die ‘Olympische Spelen van de autosport’.
  • Dreamdrive
Lorens Lecertua maakte dit seizoen de overstap van de karting naar het Frans Kampioenschap Formule 4 en behoort tot de jonge Belgische rijders om in het oog te houden. Op amper 15-jarige leeftijd is hij een van de jongsten in het peloton, maar dat hield hem niet tegen om al eens op het podium te staan en mee te strijden voor een algemene top 10-notering in de puntentelling van het Franse kampioenschap.

Lorens Lecertua - Formula 4
Lorens Lecertua - Formula 4
Eind oktober gaat hij een nieuwe uitdaging aan door zijn land te vertegenwoordigen in de FIA Motorsport Games. “Ik word ingeschreven in de F4 Cup, de Formule 4-competitie met andere woorden”, bevestigt Lorens met een grote glimlach. “Ik zou de Belgische federatie RACB willen bedanken voor hun vertrouwen. Voor iedere sporter is het een ware eer om zijn volkslied te horen op het podium. Het nationale team vervoegen voor een prestigieuze competitie als de FIA Motorsports Games hoort thuis in dezelfde categorie…”

Met 18 disciplines op het menu (circuit, rally, karting, drift en zelfs virtueel), zijn de FIA Motorsports Games dus het equivalent van de Olympische Spelen, maar dan voor de autosport. Het concept werd in 2019 gelanceerd in Italië, verdween van de kalender in 2020 en 2021 omwille van de gezondheidscrisis, maar maakt in 2022 zijn terugkeer. Ditmaal is Frankrijk, en meer bepaald de stad Marseille, gastheer van 26 tot 30 oktober.

"De Formule 4-competities vinden plaats op het Circuit Paul Ricard, dat de voorbije vier Grote Prijzen van Frankrijk Formule 1 heeft ontvangen”, verduidelijk de rijder van Sart-Bernard, in de provincie Namen. “Gelukkig voor mij wordt daar dit weekend de finale georganiseerd van het Frans Kampioenschap Formule 4. Het wordt dus geen stap in het onbekende.”

De Belgische vertegenwoordiger zal dus een zekere ervaring hebben met het circuit, maar moet daarentegen wennen aan een volledig nieuwe eenzitter. De KC MG-01, gebouwd door het bedrijf KCMG uit Hong Kong, is een F4 van 635 kg met een hybridemotor aan boord. De Abarth 1.4-turbomotor van 176 pk ziet zijn vermogen immers met 12 kW verhoogd dankzij een systeem dat energie terugwint. “Ik heb uiteraard nooit eerder met een hybride eenzitter gereden, maar dat zal ook voor het merendeel van mijn tegenstanders het geval zijn, aangezien die F4 enkel voor de FIA Motorsports Games wordt gebruikt”, vult de jonge Belg aan.

Als het over ambities gaat, blijft Lorens Lecertua voorzichtig. “Het zou natuurlijk een droom zijn om België een medaille te schenken”, lacht hij. “Maar ik weet dat ik opnieuw een van de jongste en minst ervaren deelnemers zal zijn. Het is dus de bedoeling om het goed te doen, maar van onnodige druk is er geen sprake. Het wordt een prachtig evenement om mijn eerste seizoen in de autosport af te ronden en ik wil dan ook mijn vader, moeder, coach Reshad de Gerus en al mijn sponsors bedanken die ervoor gezorgd hebben dat ik erbij ben. Eén ding is zeker: ik zal alles geven om de kleuren van mijn land te laten schitteren!”

Lorens Lecertua Presse



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op vrijdag 14 oktober 2022.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons