van der Horst

Luxembourg Trophy: Twee nieuwe overwinningen voor de VW Golf GTI TCR

Stefano Comini, Alexis Van de Poele & Maxime Potty
Stefano Comini, Alexis Van de Poele & Maxime Potty
De VW Golf GTI’s die deelnamen aan de TCR Benelux behoorden tot de grote gangmakers van deze vierde manche, een meeting die afgelopen weekend plaatsvond in Colmar-Berg. Dankzij een overwinning in de Qualifying Long Race, maar ook een zege en twee tweede plaatsen tijdens de vier sprintwedstrijden, pakten Maxime Potty en zijn gelegenheidsploegmaat Stefano Comini de volle buit in het kader van de Golf GTI TCR Trophy. De bemanning van de #52 van WRT mocht dus de premie van 2.500 euro, aangeboden door de Belgian VW Club, op zak steken. Met nog twee meetings op het programma, in Assen (22-23 oktober) en Mettet (30 oktober), staat deze wagen nu ook stevig op kop in de voorlopige tussenstand van de Trophy.
De verschillende VW Golf GTI’s TCR hebben zich dit weekend in Colmar-Berg laten opmerken.  Nog voor er van enige actie op de piste sprake was, wakkerde het bericht dat Stefano Comini - titelhouder in de TCR International Series en momenteel tweede in de tussenstand met een Golf GTI uit de stal van Leopard Racing - zou deelnemen, heel wat nieuwsgierigheid aan.  De erg snelle Zwitserse piloot is dan ook een erg vriendelijke en sympathieke verschijning.  Hij toonde zich het weekend lang erg enthousiast en proefde bovendien met veel plezier van de VW Fun Cup.

Milo Racing - VW Golf GTI TCR
Milo Racing - VW Golf GTI TCR
Op de piste bleek Stefano al snel een serieuze versterking voor Maxime Potty op de #52 van Team WRT.  Zo behaalden de twee op zaterdag de overwinning in de Qualifying Long Race, een wedstrijd die ze van start tot finish domineerden.  Op zondag reed de Zwitser op zijn eentje naar winst in Sprint Race 3 alvorens in de openingsronde van de vierde confrontatie het slachtoffer te worden van een ongeval.  ’s Ochtends had  echter ook Maxime Potty reeds mee de show verzekerd.  Klaar om te vertrekken vanop de eerste startrij voor Sprint Race 1, verknalde de jonge kerel van 16 echter zijn start.  De eerste bocht aansnijdend in 9de stelling, slaagde hij er echter in om na enkele knappe inhaalmanoeuvres op te rukken naar de tweede plaats.  Opnieuw niet al te best uit de startblokken geschoten, rukte hij bij aanvang van Sprint 2 op vanuit 4de stelling naar de leidersplaats… alvorens een klein foutje te maken en zich tevreden te moeten stellen met een nieuwe tweede plaats.

“Voor mij was dit een schitterend weekend”, lachte Maxime.  “Sinds de moeilijke eerste meeting van het seizoen, waarin ik echt heb afgezien, gaat het beter en beter.  Elk weekend boek ik vooruitgang.  Hier op de omloop van Colmar-Berg en meer bepaald in de chicane, waarin ik naar het schijnt sneller was dan mijn concurrenten, voelde ik me echt wel in mijn sas.  De VW Golf GTI presteerde hier super en WRT wekt hard om ons in de beste omstandigheden aan de start te laten komen. Ik heb ook de samenwerking met Stefano, een grootmoedige kerel die geen moment aarzelt om me goede tips te geven, erg weten te appreciëren. Jammer natuurlijk van het foutje dat ik maakte net toen ik in mijn tweede sprint op kop lag en vooral van de aanrijding waarvan mijn ploegmaat het slachtoffer werd bij de start van de vierde sprint.  De schade is nogal omvangrijk en ik hoop dan ook vanaf Assen de mecaniciens te kunnen belonen met bijkomende goede resultaten voor het vele werk dat hen tot dan wacht. “

Deze Luxemburgse etappe was trouwens bijzonder vruchtbaar voor de jonge piloot van Team WRT want hij is ondertussen opgerukt naar een derde plaats in de tussenstand van het pilotenkampioenschap en voert het juniorklassement aan.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de VW Golf GTI #52 de meeste punten veroverde in de Golf GTI TCR Trophy en de door de Belgian VW Club geschonken premie van 2.500 euro mocht opstrijken.  Bovendien voert de wagen nu ook het algemeen klassement van de Trophy aan.

Hoewel ook zij zich wisten te onderscheiden, kenden de overige VW Golf GTI’s TCR in het Groothertogdom niet dezelfde mate van succes. Dankzij een vierde plaats in de Qualifying Long Race en vervolgens een podiumplek in Sprint 4, wisten Alexis van de Poele en ploegmaat Romain de Leval in het kader van deze vierde afspraak de tweede plaats te pakken in de Golf GTI TCR Trophy, goed voor een ruggensteuntje ten belope van 1.500 euro. “We kenden een moeilijk weekend met al meteen een flinke schuiver tijdens de vrije trainingen en vervolgens heel wat wendingen”, aldus Alexis van de Poele na afloop van de podiumceremonie.  “We hebben alle vier de wedstrijden op zondag uitgereden en dit podium, mijn tweede in de sprint sinds het begin van het jaar, is goed voor de moraal.  Maar ik zou nog liever twee trapjes hoger staan...”


Delahaye Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR
Delahaye Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR
Net als hun ploegmaats bij Delahaye Racing Team op de #4, kenden Didier Van Dalen en Amaury Richard een weekend vol hoogtes en laagtes. Een trage leegloper lag aan de basis van een schuiver van Didier tijdens de Qualifying Long Race en bepaalde zo het vervolg van het weekend.  Toch slaagde Amaury erin zich te onderscheiden tijdens zijn twee Sprints, waarna hij in beide gevallen mocht plaatsnemen op de derde podiumtrede. “Er mankeert ons nog een klein beetje prestatievermogen”, legt de jonge Fransman uit. “We moeten hard blijven werken om mee te kunnen strijden voor de overwinning.” Uiteindelijk zou het duo van de #3 voldoende punten bijeensprokkelen om de derde premie (1.000 euro) van de Belgian VW Club in de wacht te slepen.

Deze vierde afspraak van de TCR Benelux is er voor Milo Racing alvast eentje om erg snel te vergeten.  Aan snelheid ontbrak het Lorenzo Donniacuo en Vincent Radermecker alvast niet. Maar door een uitstapje naast de piste van Lorenzo in de eindfase van de Qualifying Long Race zouden ze niet beter doen dan een 10de plaats. Toch slaagde hij er nog in om tijdens het tweede deel van deze openingsrace de snelste rondetijd neer te zetten en zich zo te verzekeren van de pole positie op zondagochtend voor de eerste race over 20 minuten. Maar de jongeling miste zijn start volledig en moest zich tevreden stellen met een 6de en 5de plaats na afloop van beide sprints. In Sprint Race 3 lag Vincent Radermecker echter op podiumkoers toen hij, net na het veroveren van de 3de plaats, door een concurrent naast de piste werd geduwd. Hij knokte zich nog wel terug naar een 7de plek, maar kort daarop zou de Luikenaar het slachtoffer worden van een aanrijding in de chicane, in de openingsfase van Sprint Race 4.

Steve Vanbellingen en David Dermont keerden dan weer met spijt in het hart terug uit Luxemburg. Na een vijfde plaats in de Qualifying Long Race, hoopten beiden te schitteren in de sprints. David Dermont wist zich bijna te verzekeren van een plaats in de top 5 in Sprint Race 1 tot een defecte lager hem op enkele minuten van het einde verraadde en hij de strijd moest staken. Steve Vanbellingen finishte dan weer op een 10de en 8ste plaats in zijn sprintraces.

“Nog twee meetings staan er op de agenda alvorens het eerste seizoen van de TCR Benelux erop zit”, verheugt zich Charles-Henri Bonnet, voorzitter van de Belgian VW Club. “En we kunnen alleen maar vaststellen dat de Golf GTI TCR beter en beter worden!  De VW’s kwamen bijzonder goed voor de dag op het circuit van Colmar-Berg. Sommige van de teams die de kleuren van de Belgian VW Club vertegenwoordigden kenden echter spijtig genoeg weinig succes, maar we weten dat dit deel uitmaakt van de sport.  Lang leve de rest van het seizoen. Het slot belooft in ieder geval erg boeiend te worden met slechts een week verschil tussen de meetings van Assen en Mettet.”

Belgian VW Club PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op dinsdag 27 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Luxembourg Trophy.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons