van der Horst

Lydden Hill: Felle strijd met een onuitgegeven startveld

Andres Bakkerud - Ford Fiësta Supercar
Andres Bakkerud - Ford Fiësta Supercar
De tweede manche van het WK RallycrossRX is op zaterdag op gang geschoten in het Britse Lydden Hill. Ditmaal krijgen de reguliere WK-rijders er ook voor de eerste maal het gezelschap van de rijders die alleen het Europees kampioenschap aansnijden en een aantal plaatselijke of eenmalige piloten. Na de openingsmanche enkele weken geleden in het Portugese Montalegre, waar 19 Supercars paraat tekenden, stonden ditmaal maar liefst 37 Supercars aan de aftrap in Lydden Hill. Net niet het dubbele. Het WK en het EK rijdt samen en zodoende kunnen de deelnemers elkaar een pak punten afsnoepen.
Start Supercar
Start Supercar
De Noorse VW-rijder, Andreas Bakkerud, vierde in de tussenstand na Portugal, zette de snelste eerste chrono neer met de Ford Fiësta van het Olbergs MSE voor de VW Polo van de Fin Toomas Heikkinen en regerend Europees kampioen, de Rus Timur Timerzyanov in de Peugeot 208 van Hansen Motorsport. De Amerikaanse sterrijder Tanner Foust zette de twee Polo van Marklund op een voorlopige vierde stek voor de Zweedse Skodar rijder, Robin Larsson, zoon van tweevoudig Europees kampioen Lars Larssson. De zesde chrono was voor de derde VW polo uit de stal van Marklund Motorsport met Anton Marklund aan het roer die tijdens de trainingen nog een felle brand meemaakte aan boord van zijn VW Polo. Leider Solberg pakte de twaalfde chrono na een mislukte start, net één plaats beter dan onze landgenoot Koen Pauwels, terwijl Jos Jansen en Jochen Coox respectievelijk de 21ste en 35ste chrono klokten.

Anton Marklund - VW Polo Supercar
Anton Marklund - VW Polo Supercar
De tweede heat was dan weer voor de Citroën DS3 van Petter Solberg voor de VW Polo van Foust, Larsson, Jordan en Heikkinen. Pauwels en Jansen klokten de 20ste en 21ste tijd. In de voorlopige tussenstand leidt Bakkerud voor Foust, Heikkinen, Solberg, Larsson, Timerzyanov, Hansen, Jordan, Nitiss, Grosset-Janin, Henning Solberg en Andy Scott. Deze twaalf zijn voorlopig geklasseerd voor de halve finales. Maar mogen staan nog twee kwalificatieheats op het programma en kunnen de tabellen nog flink veranderen. Pauwels staat op een voorlopige 14de plaats en maakt nog een grote kans op de halve finale.

In Super1600 werden de vier manches reeds afgewerkt en kennen we de twaalf finalsten. Geen Belgen voorlopig. Davy Van den Branden was de beste Belg en staat met zijn veertiende als tweede reserve. Van Beers werd uiteindelijk 18de.

Ook bij de Touring Cars werden de kwalificaties allemaal op zaterdag afgewerkt en hierin start Patrick Mertens met zijn VW Polo op de tweede startrij tijdens de eerste halve finale.

Bij de RX Lites zijn reeds drie van de vier reeksen afgewerkt en staat Eriksson voorlopig aan de leiding en is een vijfde plaats weggelegd voor Nelson Piquet Jr; tijdens zijn eerste optreden in Rallycross.

Foto's: Johnny Loix  Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 24 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lydden Hill.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons