van der Horst

Lydden Hill: Petter Solberg pakt de volle puntenpot

Solberg versus Ektröm
Solberg versus Ektröm
Petter Solberg heeft nog maar eens het bewijs geleverd dat hij en niemand anders de te kloppen man is op iedere omloop. In het Britse Lydden Hill kwam hij met zijn Citroën DS 3 van SDRX als beste uit de kwalificaties, won zijn halve finale en ging ook in de finale met de grootste beker lopen. Mattias Ekström was ook in zeer goede doen met zijn Audi S1, terwijl de revelatie van het weekend de Brit Guy Wilks was die de MINI van JRM Racing zowaar op de startgrid van de finale parkeerde en tijdens de halve finale de meerdere bleef van de Peugeot van Davy Jeanney na een beklijvend gevecht.
  • De Swert Opticiens
Davy Jeanney - Peugeot 208 SuperCar
Davy Jeanney - Peugeot 208 SuperCar
Tijdens de twee resterende kwalificatieheats op zondag verloren we de VW Polo van de Zweed PG Andersson, de VW Polo van de Fin Toomas Heikkinen en de Ford Fiësta van de Rus Timerzyanov die zich een dag eerder tussen de top 12 mengden voor de halve finales. Hun plaatsen werden ingenomen door de twee Peugeot's van de Zweed Timmy Hansen (lekke band op zaterdag) en de Fransman Davy Jeanney. Ook de Audi S1 van Robin Larsson mocht richting halve finales.

Tijdens de eerste halve finale was Petter Solberg te sterk voor de concurrentie en won vrij makkelijk voor Kristoffersson en Nitiss die op het einde nog een aandringende Hansen op bezoek kreeg. Tord Linnerud en Robin Larsson werden vijfde en zesde. De tweede halve finale werd gewonnen door Thomas Ekström voor Adreas Bakkerud en een geweldige 34-jarige rallyrijder Guy Wilks die in zijn eerste RX race de MINI van JRM zowaar naar de grote finale loodste en een schitterend duel uitvocht met de Peugeot van Jeanney..

Solberg-Ektröm-Kristoffersson
Solberg-Ektröm-Kristoffersson
Solberg (Citroën) stond op de pole van de finale, geflankeerd door Ekström (Audi). De tweede en derde startrij waren voor Kristoffersson (VW Polo), Bakkerud (Ford), Nitiss (Ford) en Wilks (MINI). Met vijf verschillende merken, waarvan de twee Ford's van Olbergs MSE zou het een daverende finale worden. Ondanks drie Peugeot's voor Hansen Motorsport voor Hansen, Jeanney en Jordan in de halve finales wist geen van deze drie door te stoten naar de finale.

Door het feit dat de eerste bocht naar rechts is en de jokerronde in het verlengde ligt van de startlijn, kozen degene die een linkerkant moesten starten of Ekström, Bakkerud en Wilks om onmiddellijk de joker in te duiken. Daarin liep Wilks een lekke band op en zou zeker geen rol van betekenis spelen met de MINI. Maar de Brit mag terug blikken op een schitterend weekend.

Solberg-Kristoffersson-Nitiss
Solberg-Kristoffersson-Nitiss
Solberg pakte de leiding en zou pas op het einde van de race gaan jokeren. Hierdoor kwam het nog tot een stevig gevecht in de laatste ronde met Ekström, maar de Noor wist in Lydden Hill toch zijn tweede winst van het seizoen te boeken. Bovendien ging de regerende wereldkampioen met het maximum van de punten lopen. Hij kreeg het maximum van de punten na de kwalificaties en won de halve finale en de finale. Hierdoor kan hij verder uitlopen in de tussenstand van het kampioenschap. Solberg won de eerste manche in montalegre niet, maar behaalde daar een beter puntensaldo en is reeds leider vanaf de eerste verreden race.

Solberg telt nu 112 punten en gaat als met een geruststellende voorsprong richting Duitsland waar binnen een kleine maand de vijfde manche van het seizoen op het programma staat.

Kevin Hansen - Peugeot 208 RX Lites
Kevin Hansen - Peugeot 208 RX Lites
De bittere pil voor Hansen Motorsport werd toch iets werd verzacht door de zege van Kevin Hansen bij de RX Lites voor Kevin Eriksson en Thomas Bryntesson. Hierdoor komen de beide Zweden Hansen en Eriksson op gelijke hoogte in de tussenstand van het kampioenschap.



Bij de Touring Cars ging de zege naar Salsten voor Gundersen en Antonsen.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix

Tussenstand kampioenschap FIA World RX
Petter SOLBERG112
Johan KRISTOFFERSSON83
Andreas BAKKERUD77
Timmy HANSEN63
Reinis NITISS61
Mattias EKSTRÖM59
Toomas HEIKKINEN59
Per-Gunnar ANDERSSON47
Davy JEANNEY47
Robin LARSSON34
Manfred STOHL26
Tord LINNERUD22
Liam DORAN20
Tanner FOUST16
Timur TIMERZYANOV15



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 25 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Great Britain.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons