van der Horst

Ma Qing Hua tekent bij Cyan Racing voor nieuwe WTCR-comeback

Ma Qing Hua - Cyan Racing Lynk&Co
Ma Qing Hua - Cyan Racing Lynk&Co
Ma Qing Hua (34) keert nog maar eens terug naar de FIA WTCR-serie. Na twee jaar afwezigheid kreeg de man uit Shanghai voor 2022 een Lynk&Co-zitje toegewezen bij het succesrijke Zweedse Cyan Racing. Ma heeft racezeges in zowel WTCC als WTCR op zijn palmares staan. Sinds geruime tijd eveneens in Formule E actief, gooide hij in 2020, resp. 2021 hoge ogen in de TCR China- en TCR Asia-series. Wie Ma Qing Hua dit jaar bij Cyan Racing flankeert komen we later te weten wanneer het Zweedse team zijn line-up bekendmaakt. Ma zelf gaat in de buurt van het hoofdkantoor van Cyan Racing in Göteborg wonen.
Ma Qing Hua - Citroën Racing
Ma Qing Hua - Citroën Racing
Met zijn inlijving binnen Cyan Racing keert 'Mr. Ma' andermaal terug naar de top van de toerwagenracerij waarin hij in 2014 voor het eerst zijn opwachting maakte. De toen 30-jarige Chinees verbaasde door bij zijn WTCC-debuut voor Citroën Racing op de Moscou Raceway dadelijk naar de zege te snellen.

Ma Qing Hua - Citroën Racing
Ma Qing Hua - Citroën Racing
Een jaar later won hij in een door Citroën gedomineerd seizoen ook verdiend in Vila Real. In 2016 verdween hij van het WTCC-toneel om eind 2017 voor Sebastien Loeb Racing de finale WTCC-meeting in Macau af te werken.


Ma Qing Hua - Boutsen Ginion Racing
Ma Qing Hua - Boutsen Ginion Racing
In de herfst van 2018 maakte de Chinese duizendpoot, tussendoor ook actief in Formule E en World RX, een nieuwe comeback. Bij Boutsen Ginion Racing nam hij ter gelegenheid van de WTCR-races in Ningbo en Wuhan het Honda Civic Type R TCR-stuur over van onze landgenoot Benjamin Lessennes en in Macau verving hij er Tiago Monteiro die na zijn zware crash liever geen risico's nam op het roemruchte Guia-circuit.

Ma Qing Hua: zege op Slovakiaring - Jean-Michel Baert - Frédéric Vervisch - Norbert Michelisz
Ma Qing Hua: zege op Slovakiaring - Jean-Michel Baert - Frédéric Vervisch - Norbert Michelisz
In 2019 vervoegde Ma het Italiaanse Team Mulsanne van Romeo Ferraris, als teamgenoot van Kevin Ceccon. Aan het stuur van de Alfa Romeo Giulietta Veloce reed hij op de Slovakia Ring naar een eerste WTCR-zege. In 38 WTCR-races liet de oud-F1-testrijder en GP2-piloot tot dusver vier podiumplaatsen optekenen en scoorde hij 140 punten. 

In 2020 en 2021 zag Ma zijn Formule E-activiteiten bij NIO 333 gedwarsboomd door quarantainemaatregelen maar bleef in eigen land wel actief in de toerwagenracerij. In 2020 schopte hij het tot TCR China-kampioen en vorig seizoen in TCR Asia werd hij aan het stuur van een  Shell Teamwork Racing gerunde Lynk & Co 03 TCR vice kampioen. 

 "We zijn verheugd Ma Qing Hua bij ons te hebben, zijn prestaties de afgelopen seizoenen waren indrukwekkend.  Zijn solide ervaring met zowel de Lynk & Co 03 TCR als de WTCR zijn belangrijk voor ons programma, we kijken ernaar uit om nauw met hem samen te werken" stelde Cyan Racing Team Manager Fredrik Wahlén.

Foto's: FIA WTCR en Hans van Onsem Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op dinsdag 22 februari 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons