Total 24 Hours of Spavan der Horst

Maasmechelen: Nabeschouwing van de organisatoren

De eerste manche op de Duivelsberg omloop in Maasmechelen begon onder een stralende pre-lente zon. Enkel het magere veld bij de top-klasse, de SuperCars leek een smet op het prachtige weekend te werpen.... tot er een zondvloed over Oost-Limburg raasde en alles kleddernat wist te maken.
  • Powercars
De SuperCars met slechts vier deelnemers gaf desondanks toch heel wat voer voor de doorzettende kijklustige fans, die ondanks de regen weer voltallig aanwezig waren. Het was uiteindelijk de 'Italiaanse' Nederlander Jos - Guiseppe - Kuijpers die met de bloemen ging lopen. Patrick Van Mechelen werd in zijn nog steeds indrukwekkende Subaru Impreza tweede nadat hij een por diende te incasseren van de SportClub Maggiora Fiësta MK7 van Kuijpers. Jos Jansen van de gelijknamige drukkerij werd derde in zijn Ford Focus MK3 voor de VW Scirocco GTR van Ronny Scheveneels in de kleuren van Belgian VW Club. Scheveneels moest echter voor de finales de handdoek in de ring werpen met een gescheurd subframe.

Van Mechelen schoot het snelst uit de startblokken, maar ging vrij dwars in de eerste bocht waardoor hij in aanraking kwam met Kuijpers en Jansen de leiding kon nemen. Deze werd nadien vrij vlug ter orde geroepen door van Mechelen en Kuijpers en het kwam tot een spannend einde waarbij de Italiaanse Nederlander aan het langste einde trok na een vermeend contact. Van Mechelen ging verhaal halen bij de koersdirectie, maar de uitslag werd niet gewijzigd.

Grote afwezige bij de SuperCars was natuurlijk Jochen Coox met zijn - in opbouw zijnde - VW Scirocco en ook Michael De Keersmaecker met zijn Ford Focus waaraan momenteel de laatste hand werd gelegd voor het komende Europees kampioenschap.

In de eveneens mager bezaaide achterwielaangedreven Touring Cars finale ging de zege naar Koen Pauwels en zijn Ford Fiësta voor Patrick Mertens in de VW Polo. Een derde plaats was er voor nieuwkomer Nick Snoeys eveneens op een Ford Fiësta. Ivo van den Brandt in de Mitsubishi Colt haalde de finish niet. Hier ontbrak de Volvo C30 van Immobiliare-man Pedro Bonnet die nog in Zweden toeft en pas zijn eerste meters zal rijden tijdens de testdag in Valkenswaard. Ook merkgenoot Jos Sterkens moest forfait geven wegens rugklachten.

Bij de Super 1600 was er een ietwat verrassende zege voor de naar Duitsland geëmigreerde Rus Vadim Makarov. Makarov maakte voorheen het schone weer in de autocross en gaat nu een stapje hogerop met een Skoda Fabia 1600 richting Europees kampioenschap. In een spannende finale haalde hij het voor huidige kampioen Davy Van Den Branden en zijn Citroën C2. Thuisrijder Dennis Remans zag een schitterende droge voormiddag teniet gedaan door het plotse omslaan van het weer en moest vrede nemen met een derde plaats.

Indien het droog gebleven was, was het waarschijnlijk anders verlopen liet de Zutendalenaar nog weten. Dave Van Beers diende met zijn Renault Clio de handdoek te gooien na technische problemen.

In de Supernationals -2000 was de zege voor Steven Stessens in de Vauxhall Nova. Hij haalde het voor Marc Vandenbergh op een Seat Ibiza en Tom Meeusen in een Mitsubishi Lancer.

Bij de +2000 Supernationals ging de zege naar Kristof Bex in de Volvo S40 nadat JDK-rijder de Volvo 242 met twee snelste chrono's op de pole zette. Bex werd vorig seizoen op 4 punten na kampioen maar heeft het geluk dat kampioen Maris voorrang geeft aan zijn schoolcarrière en een sabatjaar neemt. Baelus en Van Ratingen maakten het podium compleet, terwijl Michaël De Keersmaecker, ondanks zijn pole jammerlijk moest opgeven na een lekke band.

Tijdens de eerste wedstrijd van het VAS regionaal rallycross kampioenschap 2012 op zaterdag is de Promo klasse gewonnen door Wim Severeyns (Opel Manta) voor de eerder B- winnaar Joël Strackx (Honda Civic) en Glenn Cools (Opel Corsa).

Regerend kampioen Martijn Vanhoeve (Toyota MR2) was het snelst in de A klasse voor het Toyota Corolla duo- Jean Pierre Verstraten en B- winnaar Jacky Simons. In de + 1600 B klasse maakte pole positie houder Ludo Vangeneugden er met zijn Volvo 242 een one man show van en kwam Jef Mertens (Opel Astra) en Jeroen Bielen (Volvo 480) mee op het podium voor de tweede en derde plaats. B- winnaar Jonas Kemps eindigde als vijfde in deze eerste ontmoeting uit zeven wedstrijden.

MeegedeeldSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op zondag 4 maart 2012.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons